HDP překvapil. Tady jsou důvody, proč počkat s panikou

Petr Kučera ČTK Petr Kučera, ČTK
15. 5. 2012 13:30
Rekordně nízké úrokové sazby ČNB mohou ještě klesnout, nevylučují ekonomové
Českou ekonomiku táhne hlavně automobilový průmysl, sám ale na všechno nestačí.
Českou ekonomiku táhne hlavně automobilový průmysl, sám ale na všechno nestačí. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Nečekaně špatná čísla o propadu české ekonomiky v úterý ráno zaskočila analytiky. Ti většinou počítali s nepatrným růstem.

Ekonomové nicméně zdůrazňují, že jde jen o předběžný odhad Českého statistického úřadu. Očekávají, že data budou nakonec upřesněna k lepším hodnotám. Propad totiž způsobily hlavně položky, které velice snadno podléhají revizi.

Jestliže se však negativní data potvrdí, je podle analytiků ve hře i další snížení základních úrokových sazeb Českou centrální bankou. Ty jsou přitom už dva roky na rekordně nízké hodnotě.

Studená sprcha

Český hrubý domácí produkt klesl v letošním prvním čtvrtletí o celé procento jak v meziročním, tak mezičtvrtletním porovnání. A to navzdory solidním výsledkům zahraničního obchodu Česka a nečekaně robustnímu růstu německé ekonomiky

"Ve srovnání s Německem, které překvapilo růstem o 0,5 procenta, jde o studenou sprchu," konstatuje analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Podle statistického úřadu sehrál v propadu významný vliv pokles přidané hodnoty v penzijních fondech a u pojišťoven. "To je však položka, která může podlehnout relativně snadno revizi," podotýká Brožka.

Podle něj může jít například o to, že lidé při přechodech neuzavírali s penzijními fondy a pojišťovnami nové smlouvy. Rovněž mohlo dojít k rušení smluv z důvodu finančních potíží lidí.

Ale také může jít jen o chybu odhadu vývoje ve službách. "Přidaná hodnota u finančních služeb se měří mnohem hůř než například v případě výroby aut," dodává Brožka.

Dalším negativním jevem byl podle něj efekt předzásobení u tabákových výrobků na konci minulého roku, který vedl ke statistickému poklesu na počátku roku 2012.

"Za celý rok 2012 prozatím nadále očekáváme mírný pokles ekonomiky o 0,2 procenta," uzavírá Brožka.

Spíše stagnace než pád

"Vysvětlení propadu, sestávající z nižší přidané hodnoty pojišťoven a nižší vybrané spotřební daně na tabák, zní také poněkud zvláštně," říká analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

"Otázkou je, jakým způsobem byl očištěn efekt přestupného roku, jehož první kvartál byl meziročně o víc než procento delší. Možná je právě toto klíčem k překvapivému zveřejnění," dodává.

Sobíšek připomíná, že výsledek je nekonsistentní s řadou nedávno zveřejněných krátkodobých ukazatelů.

"Předpokládám, že bude nakonec číslo revidováno směrem nahoru. Osobně mám za to, že česká ekonomika stále spíš stagnuje, než prudce padá a tento obrázek by měl vydržet i v nejbližší době," očekává Sobíšek.

Ještě nižší sazby?

Prohloubení recese české ekonomiky posouvá do popředí úvahy o uvolnění měnové politiky, domnívá se hlavní ekonom Patria Finance David Marek. "Na posledním jednání ČNB hlasovali pro snížení úrokových sazeb dva členové bankovní rady. Nyní je možné, že se jejich řady na dalším jednání rozrostou," říká.

"ČNB by mohla ve větší míře uvažovat o poklesu signální úrokové sazby na 0,5 procenta," souhlasí i analytička Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance. Už dva roky jsou přitom sazby na rekordně nízké úrovni 0,75 procenta.

"Zdá se, že všichni šetří, co to jenom jde. Výdaje domácností utrpěly zvýšením snížené sazby DPH. Ceny rostou příliš rychle a mzdy naopak příliš pomalu," dodává Šichtařová.

"Spolehnout se tak můžeme pouze na zahraniční obchod. Ale česká ekonomika stojí pouze na jedné noze. Ale pokud se nebude investovat do nových efektivnějších technologií, ztráta konkurenceschopnosti české ekonomiky může podkopnout i zahraniční obchod," upozorňuje analytička.

 

Právě se děje

Další zprávy