Hazard na obrazovce. Nová televize láká na zakázané hry

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
21. 12. 2012 6:40
Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělila licence televizi V777
Foto: Aktuálně.cz, Repro: TV 777

Praha - Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělila licenci televiznímu kanálu, jehož program může být v rozporu s českým zákonem. Program televize V777, kterou v Česku rozjíždí Jevgenij Polovcev, manažer nadnárodní loterijní skupiny Silver Light Holding Limited Liability Corporation, obsahuje nedovolenou reklamu. Soudě alespoň podle testovací verze dostupné na internetu.

Držitel licence, Polovcevova společnost ITV Solutions Services, chystá z České republiky vysílání v ruštině pro ruské emigranty žijící v západní Evropě. Program televize V777 má být dostupný v celé EU. Jde oficiálně o zábavný a informační kanál o hrách a hazardu. Televize je ale úzce propojena se stejnojmenným internetovým serverem, jehož prostřednictvím lze sázet online v ruletě, bingu a karetním Black Jacku.

Bez české i evropské licence

Provozovatel portálu V777, v Kostarice registrovaný holding Silver Light, nemá loterijní licenci pro Českou republiku. V Česku navíc vůbec nejsou povoleny online hry ruleta a bingo, obojí se smí provozovat pouze v licencovaných kasinech. Na online Black Jack je třeba mít speciální licenci ministerstva financí.

Navíc - pokud by kostarická firma chtěla nabízet hry na portálu V777 v Evropské unii (v řadě zemí jsou povoleny), potřebovala by evropskou herní licenci. O té ale není na jejím portále ani zmínka.

"Nabízet a provozovat nepovolené hry znamená trestný čin, u něhož hrozí postih vysokých pokut a dokonce i odnětí svobody," říká Jan Řehola z ministerstva financí, pod jehož odbor spadá regulace hazardu. "Dokonce i reklama na nepovolené hry je překročením zákona," dodává.

Polovcevova firma se o získání české licence na hry nepokoušela. "Ministerstvo financí se společností ITV Solutions Services nevedlo a nevede žádné správní řízení o povolení k provozování loterie či jiné podobné hry podle loterijního zákona. V tomto směru nebyl uvedené firmě poskytnut ani žádný druh konzultace," sdělil Michal Žurovec z tiskového oddělení ministerstva financí.

Polovcev ujišťuje, že v Česku ani v dalších evropských zemích provozovat nepovolené hry vůbec nechce. "Rozhodně nechceme porušovat žádný zákon, nechystáme nic nelegálního, budeme vysílat čistě zábavný a informační program - zprávy z turnajů, ze sportu, reportáže, filmy hrané i dokumentární, vše, co hráče zajímá," říká.

Dívka líčí, jak skvělá je online ruleta

Na internetu je už dnes dostupný televizní  program V777, který jako testovací verzi budoucí satelitní evropské televize vysílá francouzská společnost Sarresat Sarl, jež poskytuje Polovcevově ITV Solutions Services technickou podporu a připravuje pro ni obsah.

Program lze hodnotit těžko jinak než jako reklamu na hry. V jedné z "reportáží" například mladá dívka popisuje, jak skvěle jí online ruleta nahradila ruletu v kasinu, které v jejím městě zavřeli. Hráči líčí, jak malé částky v hazardu prohrávají a o jak skvělou jde zábavu. Nechybí výklad pravidel jednotlivých her, jinými slovy přesný návod, jak se do internetového hazardu zapojit. A název televize, totožný s názvem herního portálu, je sám o sobě doporučením, kde se do hry nejsnáze pustit.

Pokud Polovcev televizi v podobě testovacího vysílání opravdu spustí, vystaví se tím minimálně potížím s úřady. Jeho krok mu ale může projít. "I když jde o zásah do národní jurisdikce, bývá vymáhání postihu u internetového hazardu dost problematické," připouští Řehola.

"Pokud bude ten program v očekávané podobě spuštěn, dají se čekat právní tahanice o to, co je a co není možné považovat za reklamu," odhaduje Vratislav Randa, majoritní vlastník sázkařské skupiny Tipsport.

České sázkařské firmy podnikající v oblasti internetového hazardu s českou licencí jsou vázány řadou omezujících podmínek (musí například hráče registrovat ve svých kamenných pobočkách a odpovídají za to, že u nich nesází nezletilí). Nelegální nelicencovaná konkurence je jim trnem v oku, protože podniká s nižšími náklady a odsává jim zisky.

Radní: Nemohli jsme tu televizi nepovolit

Byznysmeni z loterijní branže se proto diví, jak mohl televizní regulátor program V777 vůbec schválit.

"V uvedeném projektu bude zjevně obsažena reklama na typ loterií, který v České republice dosud nebyl povolen. Reklama na takovéto nelegální loterie je v daném případě porušením loterního zákona. Takto by k ní také patřičné orgány měly přistupovat," soudí majitel loterijního holdingu Synot Ivo Valenta.

"Paradoxem je, že licenci k provozu nového kanálu udělila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, tedy orgán, který má dozorovat dodržování zákona o regulaci reklamy. Proto by právě Rada měla být orgánem, který bude nelegální reklamu postihovat, nikoliv povolovat," dodává.

Předsedkyně Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Kateřina Kalistová se ale brání, že regulátor neměl možnost Polovcevovu žádost zamítnout. "Licenci jsme udělili podle vysílacího zákona. Základní programovou specifikací je zábavní a informační program.  Nejedná se o program, který by se dle projektu profiloval jako hazardní či výhradně herní," vysvětluje šéfka rady.

Podle ní mají být programovou náplní V777 převážně zpravodajství a publicistika, talk show, hry a soutěže, filmy a dokumenty a sport.

"Rada licenci udělila poté, co žadatel splnil všechny zákonem stanovené náležitosti a vyhověl podmínkám licenčního řízení. V takovém případě nemá rada s ohledem na poměrně liberální právní úpravu zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání žádný zákonný důvod licenci neudělit," říká Kalistová.

Kalistová ovšem zároveň přiznává, že z pohledu loterijního zákona její úřad Polovcevův projekt vůbec nehodnotil. "Rada taková kritéria při udělování licence neposuzuje. Loterijní zákon ani není v kompetenci rady. Je samozřejmě na provozovateli vysílání, aby po zahájení vysílání vysílal svůj program v souladu s udělenou licencí, zákonem o provozování rozhlasového a televizního vysílání, jakož i všemi zákony platnými na příslušném území - jako je tomu u všech jiných druhů podnikatelské činnosti," dodává.

Archivní fotogalerie: Miliardová továrna na hazard, kde se politici neradi fotí

 

Právě se děje

Další zprávy