Hazard a Kalousek prohráli, automaty můžou zmizet

Tomáš Fránek
11. 4. 2013 13:26
Ústavní soud zrušil ustanovení umožňující přechodné fungování loterijních terminálů
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Z českých měst a obcí mohou okamžitě mizet videoloterijní terminály, může jít až o desítky tisíc přístrojů.

Ústavní soud dnes totiž vyškrtl z novely loterijního zákona ustanovení, které umožňovalo provozovat videoloterijní terminály povolené ministerstvem financí až do konce roku 2014.

Ústavní soudci rozhodli, že došlo k porušení práva měst a obcí na samosprávu. A důvody, kterými ministerstvo financí tříletou lhůtu zdůvodnilo, tedy ochranu investic a hrozbu arbitráží od hazardních firem, označili soudci jednoznačně za nelegitimní.

Klatovy uspěly

"Tvrzení, podle něhož by rušení (či změna) vydaných povolení k provozování interaktivních videoloterijních terminálů mohlo
vyústit v zahájení sporů podle mezinárodních dohod o podpoře a ochraně investic, není nijak podloženo a jedná se o pouhou spekulaci," uvedl soudce zpravodaj Miloslav Výborný. Přesto dnes ministr financí Miroslav Kalousek ČTK řekl, že soudci nezkoumali možné riziko arbitráží, verdikt soudců ale je v tomto ohledu jasný.

Návrh na zrušení sporného paragrafu v loterijním zákoně dalo město Klatovy. I podle dalších samospráv novela brání městům v účinné regulaci hazardu. Na Ústavní soud se proto obrátily také některé další obce, například Židlochovice na Brněnsku. Česko totiž patří mezi "hazardní" špičku, nikde jinde v Evropě není tak hustá síť automatů jako v tuzemsku.

Vedení Klatov nález přivítalo, stejně jako bojovníci proti hazardu. Obce podle nich nyní mají volné ruce při regulaci přístrojů všeho typu. "Dnešek je začátek konce tvrdého hazardu v Česku," řekl Svatopluk Bartík ze sdružení Brnění. "Domnívám se, že dnešní nález Ústavního soudu by měl být impulsem pro ministerstvo financí k zahájení rušení povolení, která byla vydána v rozporu s obecně závaznými vyhláškami. Proto vyzýváme ministerstvo, aby začalo konat," prohlásil Vladan Brož z Transparency International, podle kterého půjde o desítky tisíc vydaných povolení.

Hazard je podle Transparency International spojen s řadou negativních jevů, jejichž následky výnosy z provozování automatů ani zdaleka nepokryjí. "S automaty je navíc spojeno praní špinavých peněz a politická korupce. Provozování automatů není normální podnikání, ale je to pouze vysavač na peníze závislých gamblerů, kterých je u nás podle odhadů až několik set tisíc," řekl Brož.

Sporná povolení vydalo ministerstvo financí pro takzvané videoloterijní terminály, což jsou výherní automaty napojené přes síť na centrální dispečink. Původně měla platit až deset let. Některé obce ale chtěly terminály rušit okamžitě. Novela zákona nakonec stanovila tříletou přechodnou lhůtu.

Zástupci hazardního průmyslu hrozili už před vyhlášením rozhodnutí Ústavního soudu soudnímu spory, ve kterých by po státu vymáhali miliardy korun. A nyní svoje hrozby zopakovali.

Budeme žalovat

"Ústavní soud dnes rozhodl o tom, že se stát v podstatě vzdává regulace legálního herního průmyslu a předává tento segment trhu mafiím,"  řekl výkonný ředitel SPELOS Petr Vrzáň.

Kalouskovi úředníci se brání, že i novela loterijního zákona, která umožňuje provozovat videoloterijní terminály povolené ministerstvem financí do konce roku 2014, umožnila zrušení téměř 30 000 herních povolení.

Rozhodnutí soudu MF respektuje s tím, že jde o rozhodnutí ve smyslu posílení právní jistoty, zatím ale neřeklo jasně, jak bude dál postupovat a zda automaty, které města a obce nechtějí, skutečně zruší. "Samozřejmě budeme rozhodnutí respektovat. Nastolení dalšího postupu je odvislé od následné analýzy rozhodnutí Ústavního soudu," uvedl Jakub Haas z ministerstva.

Podívejte se, jak funguje továrna na hazard


 

 

Právě se děje

Další zprávy