Hasič se lekl ohně. Šéf MMF varuje před řeckou nákazou

Zdeněk John
5. 5. 2010 15:00
Panická reakce trhů, které neberou v potaz novou vylepšenou prognózu vývoje ekonomik.

* Ratingová agentura Moody's varovala, že během tří měsíců může snížit hodnocení dluhů Portugalska * Šéf MMF Strauss-Kahn připouští, že se řecké potíže dostanou do dalších zemí eurozóny * Euro je nejslabší za rok, akcie přišly o zisky nasbírané od počátku ledna

Brusel - Ani ranní povzbuzení z Bruselu nepomohlo. Nová makroekonomická prognóza, podle níž se evropským ekonomikám nepovede špatně, zaniká v rachotu způsobeném řeckými stávkami.

V Aténách už zemřeli tři lidé. Dav podpálil banku a v její budově našli hasiči už jen bezvládná těla. (čtěte ZDE)

Dramatická je ovšem situace i na finančních trzích, i když tu nejde o život, a dotýká se už také Česka.

Koruna vůči dolaru dramaticky oslabuje, dokonce ještě víc než euro. Akcie v Praze zažívají největší denní pád od počátku roku. Z burz ve středních Evropě odnáší Praha paniku investorů nejhůře.

Trhy momentálně děsí snížení ratingu Portugalska, které agentura Moody's prohlásila za možné. Euro je vůči dolaru nejníže za více než rok.

Šéf MMF přilil (řecký) olej do ohně

Evropská komise vylepšila ráno odhady růstu ekonomik EU, eurozóny i Česka. Jenže euro, akciové trhy po celé Evropě i investorská důvěra se řítí dolů poté, co všichni vidí, jak Řecko přijímá záchranný plán MMF a eurozóny.

Šéf Mezinárodního měnového fondu Strauss-Kahn už upozornil, že není vyloučené, že se potíže Řecka přelijí do dalších menších států eurozóny. Až dosud říkal, že MMF udělá vše proto, aby se to nestalo. Jako jediné ekonomiky, kterých se to netýká, přitom jmenoval Německo a Francii. Nikoho dalšího.

HDP všech zemí (27) Evropské unie podle Bruselu letos stoupne o procento. Eurozóna si polepší o 0,9 procenta a Česko o 1,6 procenta. Všechno jsou to prognózy lepší než loni na podzim a také předpověď pro 2011 Brusel významně vylepšil. Krize končí, ukazují čísla jejich analytiků.

"Vylepšený odhad ekonomického růstu pro letošní rok je dobrá zpráva pro Evropu. Nyní musíme zajistit, že tento růst nebude vykolejen riziky spojenými s finanční stabilitou," citovaly agentury eurokomisaře pro hospodářské a měnové záležitosti Olliho Rehna a jeho narážku na řecké potíže.

V recesi podle nových čísel Evropské komise zůstává Lotyšsko (propad o 3,5 procenta), růst se tu čeká další rok.

Ale s recesí se bude i nadále potýkat silně zadlužené Řecko, jehož ekonomika se má letos propadnout o tři procenta a v příštím roce o 0,5 procenta.
Také další země, o kterých se mluví kvůli Řecku, dostaly  špatnou předpověď: s recesí má podle odhadu komise letos bojovat ještě Španělsko (-0,4 procenta) či Irsko (-0,9 procenta).

Brusel optimističtější než Janota

Dnešní odhad Bruselu je pro Česko o něco optimističtější než prognóza českého ministerstva financí, které proti EK čeká letos růst o 0,1 procentního bodu nižší. V očekávání pro příští rok se ale shodují.

Komise v dnešním materiálu při popisu situace v Česku připomíná zhoršení stavu veřejných financí (deficit v roce 2008 ve výši 2,7 procenta HDP a loni ve výši 5,9 procenta) a potřebu jejich konsolidace. Pro letošek i příští rok by měl dosáhnout 5,7 procenta.

Nezaměstnanost v Česku komise pro letošek odhaduje na 8,3 procenta. Příští rok by nicméně měla klesnou na osm procent. Inflace by naopak měla z letos očekávaného jednoho procenta stoupnout v roce 2011 na 1,3 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy