Hádka o půjčku pro MMF: Klaus proti Schwarzenbergovi

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
12. 12. 2011 14:50
Prezidenta nepřímo podpořil i šéf centrální banky Singer
Václav Klaus opět vydal silné prohlášení
Václav Klaus opět vydal silné prohlášení | Foto: Jan Langer

Praha - Vypadá to na poměrně velký politický spor. Zatímco ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se vyjádřil, že Česko nemá moc jiných možností než pomoc MMF potvrdit, výrazně proti se postavil prezident Václav Klaus.

"Česká republika by neměla poskytnout peníze pro Mezinárodní měnový fond (MMF) na pomoc nejvíce zadluženým zemím eurozóny.Takový krok by podle něj byl od vlády nezodpovědný v situaci, kdy se ČR nedaří zbavit se svého vlastního zadlužení. Země by se podle něj při rozhodování o účasti v evropském protikrizovém plánu neměla řídit strachem z izolace.

"Česká republika sama žije s deficitem, který, jak je vidět, není schopna eliminovat. V této situaci by bylo nezodpovědné naše zadlužení zvyšovat poskytováním dalších půjček pro extrémně zadlužené země, kterým to pouze umožní další odklad skutečných řešení," uvedl Klaus.

Naopak ministr zahraničí se obává možné izolace republiky. ČR se podle ministra zahraničí nesmí v Evropě izolovat, protože jinak by "nastoupila velice strmou cestu dolů", uvedl Schwarzenberg v neděli v ČT.

Prezidentovi se české váhání líbí

"Předem si zužovat svobodu našeho rozhodování argumentem, že se bez našeho přijetí bruselského plánu dostaneme do jakési izolace, je mylné. Strašení izolací jsme si v posledních letech užili dost a teď jsme v důsledku toho v těžko řešitelném evropském problému," uvedl naopak Klaus. Uvítal prý proto, že ČR spolu s několika dalšími zeměmi naznačila, že se k dalšímu "bianko šeku" nepřipojí.

Zvažovaná pomoc prostřednictvím MMF přitom nepočítá přímo s půjčkou nejohroženějším členům eurozóny. Předchozí podobná půjčka MMF fakticky znamenala, že peníze zůstaly součástí devizových rezerv, a nejednalo se tedy o trvalé navýšení zdrojů MMF. V rámci platební bilance se ovšem změnila struktura aktiv České národní banky.

Klause nepřímo podpořil guvernér ČNB Miroslav Singer, který řekl, že Česká národní banka bude poskytnutí části evizových rezerv na půjčku MMF velmi zvažovat a rozhodování nebude snadné. ČR by měla poskytnout zhruba 90 miliard korun, což je asi desetina devizových rezerv ČNB.

ČR a některé další nečlenské státy eurozóny zatím o svém zapojení do plánované pomoci nerozhodly a věc chtějí konzultovat se svými parlamenty.

 

Právě se děje

Další zprávy