Grilování šéfů ČEZ starosty: Kalamita je pryč, a proud?

Karel Toman
19. 1. 2010 18:29
Třicet starostů se ohradilo proti tomu, jak dlouho ČEZ po kalamitě opravuje vedení
Tahle stařičká centrála před hasičskou zbrojnicí v Karolince dodává proud nejen do veřejného osvětlení ale i do sídlištní plynové kotelny. Bez elektronického ovládání by totiž nefungovala. Takže lidi mrznout nebudou? "No, možná," směje se muž u stroje.
Tahle stařičká centrála před hasičskou zbrojnicí v Karolince dodává proud nejen do veřejného osvětlení ale i do sídlištní plynové kotelny. Bez elektronického ovládání by totiž nefungovala. Takže lidi mrznout nebudou? "No, možná," směje se muž u stroje. | Foto: Karel Toman

Vsetín - Starostové tří desítek vesnic a měst na Vsetínsku si pozvali "na kobereček" bezpečnostního ředitele energetické společnosti ČEZ Distribuce. Jsou přesvědčeni, že energetická firma je nechává při kalamitách bez proudu déle, než je nutné.

Setkání svolala do Vsetína tamní starostka Květoslava Othová a starostové na něm Jiřímu Kouteckému z ČEZu hezky od plic řekli, co si myslí o tom, jak tamní distributor elektřiny zvládal poslední velkou sněhovou kalamitu - v říjnu loňského roku.

Problém je stále stejný - sníh

"Není možné, aby domácnosti a firmy, které platí spoustu peněz za dodávku proudu, byly tak dlouho bez energie," shrnula hlavní výtku starostka Othová. "Přitom loňský rok není výjimkou. K podobné situaci došlo v letech 2005 i 2002. Svědčí to o špatném systému odstraňování výpadků proudu a nedostatečné údržbě," dodala.

Po zrušení svých lokálních pracovišť totiž ČEZ podle starostů nezná své "rajóny" a neprořezává stromy kolem vedení tak, jak by měl. "Přijeli tady lidi z Olomouce a divili se, že tady máme sníh. S takovou prý oni tu poruchu odstranit nemůžou," připomněl místostarosta Jablůnky Petr Kochwasser.

Starostové proto chtějí, ať ČEZ svá lokální pracoviště obnoví a svou žádost jsou podle mluvčí vsetínské radnice připraveni "hnát výš". ČEZ totiž tuto možnost odmítl. Není přitom vyloučeno, že stejných stížností po lednových kalamitách přibude v celé republice.

Připomeňte si, jak se Valaši vyrovnali s říjnovou kalamitou

"Důvod výpadků je stále stejný - sníh," opřel se do dodavatele energie Miroslav Koňařík, starosta jedné z nejvíce postižených obcí - Velkých Karlovic. "Problém ovšem není sněhem, ale s tím, že nejsou pravidelně prohlíženy a prořezávány stromy v ochranném pásmu. Prostor kolem vysokého napětí se vyčistil teprve před měsícem," dodal.

Závěsné kabely místo drátů

Rozvody ve sněhem tak často zkoušené oblasti je podle něj třeba změnit. "Je potřeba používat místo drátů kabely, třeba závěsné. Ty v případě pádu větve vydrží. Tam, kde bylo vedení tímto způsobem rekonstruováno, bylo vše v pořádku. V některých místech by se také mělo zvážit položení kabelů do země," řekl Koňařík.

Důsledky zanedbání údržby pociťují lidé na Valašsku po říjnové kalamitě dodnes.

"Je polovina ledna a na jednom z našich vedení stále dochází při větru ke zkratu. Porucha je nahlášena od října," zlobil se starosta Huslenek Oldřich Surala. "Několik let urgujeme, že některá vedení nízkého napětí, která byla budovaná v 60. a 70. letech, jsou přetížená," přidal se starosta Valašské Polanky Josef Daněk.

Starostové proto chtějí, aby ČEZ obnovil zrušené obvodové služebny, jejichž pracovníci se starali o údržbu vedení přímo na místě a v případě kalamity a výpadku proudu byli okamžitě schopni zasáhnout. "Domníván se, že to nakonec může být nejen efektivnější, ale v konečném důsledku i levnější varianta," poznamenala Květoslava Othová.

Starostové budou po ČEZu také chtít, aby stav elektrického vedení na Vsetínsku zkontroloval a navrhl způsobu a harmonogram jeho rekonstrukce a údržby.

Návrat k "obvodům"

Jiří Koutecký z ČEZu podle mluvčí Evy Stejskalové zdůraznil, že údržba a ořezy stromů jsou prováděny v souladu se zákonem. "Slíbil vyjít starostům v některých požadavcích vstříc, o regionálních služebnách ale nechce slyšet," sdělila Stejskalová.

"V každém případě požádám o revizi průseků vedení a stavu napnutí vodičů. Pokud jde ale o obnovení služeben a návrat k původní organizaci, tento požadavek odmítám," uzavřel jednání bezpečnostní ředitel ČEZu Jiří Koutecký.

Nejde o první střet Valachů s velkou státní firmou. Vloni v srpnu se pustili do Českých drah proto, že zrušily rychlík, který zastavoval ve Vsetíně a do nového, který na nádraží stavěl také, je odmítly pustit.

 

Právě se děje

Další zprávy