Google ukázal svůj chytrý telefon

ČTK ČTK
5. 1. 2010 19:00
Společnost Google dnes na tiskové konferenci představila konkurenci pro chytrý telefon IPhone
Takto by měl vypada nový mobil od Googlu Nexus One
Takto by měl vypada nový mobil od Googlu Nexus One | Foto: Aktuálně.cz

San Francisco - Americká internetová společnost Google dnes představila svůj první "chytrý" mobilní telefon Nexus One, se kterým chce konkurovat známému iPhonu. Google o svém novém produktu zatím nesdělil téměř žádné informace. Oznámil pouze, že zaměstnanci dostali přístroje před třemi týdny k poslednímu kolu testování. První podrobnosti o telefonu by měla firma sdělit na tiskové konferenci, která začne kolem 19. hodiny SEČ.

V pozvánce Google uvedl, že trh mobilních přístrojů s firemním operačním systémem Android "je začátek toho, co je možné". Google zavedl svůj systém pro mobilní telefony ke konci roku 2007.

Android má usnadňovat propojení mobilního telefonu s internetovými stránkami a službami. Na rozdíl od přísné kontroly, kterou drží nad technologií svého mobilního telefonu iPhone firma Apple, poskytuje Google svůj Android zdarma pro vývoj aplikací jakýmkoli programátorům.

Mobil bude na internetu 

Podle agentury AP se nyní Google zřejmě chystá namířit svůj operační systém novým směrem. Bude se pravděpodobně snažit poskytnout zákazníkům více možností k tomu, aby se svým přístrojem mohli jít k jakémukoli operátorovi. Zamýšlí proto distribuovat Nexus One pod vlastní značkou a nabízet jej zákazníkům přímo přes internet.

Důležitá pro úspěch nového přístroje bude podle pozorovatelů jeho cena. Většina "chytrých" telefonů se prodává od 50 do 200 dolarů (900-3600 Kč), značnou část jejich ceny však dotují mobilním operátoři. Ti pak za to dostávají smlouvu v hodnotě 800 až 1000 dolarů ročně. Bez subvencí by takové telefony stály 400-600 dolarů, což je pro většinu spotřebitelů v současné ekonomické situaci nepřijatelná cena.

 

Právě se děje

Další zprávy