Golf na Cínovci zničil vzácnou přírodu

Tomáš Fránek
30. 1. 2007 12:30
Brno - Přesně 640 tisíc korun. O tuto částku se prodražil provoz jednoho z nejvýše položených golfových hřišť v Česku na Cínovci v Krušných horách.
Australský golfista Adam Scott odpaluje z bunkru na páté fairwayi třetího dne šampionátu PGA v Medinahu.
Australský golfista Adam Scott odpaluje z bunkru na páté fairwayi třetího dne šampionátu PGA v Medinahu. | Foto: Reuters

Golf na Cínovci

  • První hřiště na golf bylo na Cínovci postaveno v roce 1999, v roce 2004 pak bylo pro veřejnost otevřeno devítijamkové hřiště.
  • Areál na Cínovci se nyní rozkládá na celkové ploše cca 25 hektarů umístěných v horské krajině a s nadmořskou výškou 850 m/n.m. se řadí mezi nejvýše položené hřistě v Čechách.
  • Vzhledem ke klimatickým podmínkám začíná golfová sezóna koncem dubna a končí v listopadu.
  • Hřistě s parem 72 a celkovou délkou cca 5500 m je umístěno v mírně zvlněném půdním profilu s celkovým převýšením cca 20 m.

 

Provozovatel hřiště, Golf Club z Teplic, totiž dostal pokutu ve výši právě 640 tisíc korun od České inspekce životního prostředí za poškození přírody.

Je to nejvyšší pokuta, která v souvislosti s provozem golfového hřiště kdy v Česku padla a nejvyšší, kterou za uplynulých dvanáct měsíců inspekce za porušení zákona ohledně ochrany přírody udělila.

Rašeliniště, rostliny, zvířata

Pokuta je složena z celkem pěti sankcí v rozmezí od padesáti do tří set tisíc korun za několikanásobné porušení zákona při provozu na devítijamkovém pětadvacetihektarovém hřišti v nadmořské výšce 850 metrů.

Podle inspekce totiž Golf Club Teplice dělal nepovolené terénní úpravy v ochranném pásmu rezervace Cínovecké rašeliniště, zasáhl do přirozeného vývoje vzácného tetřívka obecného, jinak než mu povolily úřady využíval pozemky v Ptačí oblasti Východní Krušné hory a poškodil vzácnou rostlinu koprník štětinolistý.

Bývalí majitelé Golf Clubu, kteří už firmu prodali společnosti Viamont LTC, se ale chtějí proti pokutě bránit, deníku Aktuálně.cz odmítli ale odpovědět jak.

Společnost Viamont LTC chce nyní hřiště na Cínovci zmodernizovat a rekonstruovat, pokutu neřeší. "Pokuta je věcí bývalých majitelů," řekl Aktuálně.cz Pavel Tetřev ze společnosti Viamont LTC, jedné z dceřiných společností firmy Viamont. V ní před odchodem do ministerského křesla působil ministr dopravy Aleš Řebíček.

Projekt přestavby hřiště tak musí dodržet několik podmínek stanovených úřady. Například cvičné hřiště se posune tak, aby se jeho vzdálenost od hranice rezervace Cínovecké rašeliniště zvětšila na dvě stě metrů, ještě o sto metrů dál se posune parkoviště.

A musí být zajištěn přesun vítodu douškolistého, rostliny zařazené ministerstvem životního prostředí mezi kriticky ohrožené druhy, mimo lokalitu golfového hřiště. Celkem je podmínek omezujících stavební úpravy a provoz areálu více než čtyřicet.

Protesty u výstavby

Případ cínoveckého hřiště a vysoké pokuty je v Česku neobvyklý, nynější boom, kdy v Česku už funguje na sedmdesát golfových hřišť, provázejí spíše problémy při povolení a výstavbě hřišť, samotný provoz už tak problémový není.

Inspekce tak například odhalila, že při budování golfového hřiště v bývalém vojenském prostoru Milovice-Mladá na Mladoboleslavsku nedodržel investor podmínky, které mu stanovilo ministerstvo životního prostředí.

Protesty občanských sdružení provázely také výstavbu dvou velkých golfových areálů v Čeladné a u Hluboké. Golfové hřiště v Čeladné v Beskydech řešily úřady a soudy tři roky, hřiště se nakonec postavilo.

Výstavbu hřiště u Hluboké v minulosti kritizoval veřejný ochránce práv Otakar Motejl, podle kterého úřady při jeho povolování postupovaly protizákonným způsobem.

Nakonec ale došlo k dohodě, investor a odpůrci golfového hřiště u Hluboké sepsali dohodu, podle které se golfisté vyhnou chráněným oblastem.

Spory se nyní vyhrotily také u připravovaného golfového areálu v Klánovicích u Prahy. Místním lidem se totiž nelíbí to, že by měl být částečně vykácen Klánovický les a místo něj vyrůst  mezinárodní osmnáctijamkové hřiště.

Golfový ráj na dohled

To by částečně zasahovalo i na území přírodních rezervací Natura 2000 a Blatov. Definitivní rozhodnutí o hřišti zatím nepadlo.

Provozovatelé golfových hřišť a také státní agentura CzechTourism považují golf a s ním související výstavbu nových hřišť na atraktivních místech za jednu z možností, jak do Česka přilákat další zahraniční turisty.

CzechTourism tak připravuje kampaň, která představí Česko jako místo pro golfovou dovolenou.

 

Právě se děje

Další zprávy