Giganti válčí o Cikánskou omáčku. Zaslouží si ochranu?

Tomáš Fránek
22. 1. 2013 15:40
Spor firem Hamé a Nestlé se po sedmnácti letech vrací na začátek

Brno - Boj dvou potravinářských gigantů o výrobek s názvem Cikánská omáčka nekončí ani po sedmnácti letech. Naopak: Jeden z nejdelších sporů o ochrannou známku v Česku se podle informací online deníku Aktuálně.cz vrací znovu na začátek.

Spor potravinářských společností Hamé a Nestlé bude totiž opět rozhodovat Úřad průmyslového vlastnictví.

Společnost Nestlé dlouhodobě požaduje zrušení ochrany značky Cikánská omáčka pro firmu Hamé.

Značka přitom získala ochranu už v roce 1996, kdy ji přihlásila Fruta Podivín. Tuto firmu později koupila největší tuzemská konzervárna Hamé, na kterou přešla také práva ke značce Cikánská omáčka.

Všeobecně známý název

Společnost Nestlé, největší potravinářská skupina na světě, loni požádala český Úřad průmyslového vlastnictví, aby dosavadní ochranu značky z roku 1996 zrušil. Podle zástupců Nestlé je název Cikánská omáčka všeobecně užívaným pojmem, který pro sebe nemůže mít chráněn pouze jeden výrobce.

Úřad v prvním kole sporu návrhu švýcarské společnosti vyhověl a prohlásil známku za neplatnou.  Podle expertů z úřadu jde skutečně o všeobecně známý název omáčky, který nemůže být chráněn.

"To spolehlivě dokazují stati z kuchařských publikací z let 1939, 1967, 1970, případně 2003, které společnost Nestlé předložila. Spotřebitelé vnímají označení Cikánská omáčka jako tradiční název výrobku známého již desítky let," rozhodl Úřad průmyslového vlastnictví.

Jenže společnost Hamé se odvolala. Podle ní úřad porušil její práva a nevzal v potaz všechny předložené dokumenty potvrzující výhradní práva na užívání názvu Cikánská omáčka. Šlo například o faktury a další dokumenty dokazující, kde všude firma omáčku prodává.

Předseda úřadu Josef Kratochvíl nyní námitky Hamé uznal a nařídil nové projednání případu.

Ochrana značky Cikánská omáčka pro Hamé tak zatím zůstává v platnosti. Podle verdiktu předsedy úřadu musí být znovu posouzeny všechny důkazy včetně těch, které v prvním kole experti úřadu firmě Hamé neuznali.

Je to jako tatarka

Spor o Cikánskou omáčku přitom obě firmy nevedou jenom v Česku. U soudů skončil také spor na Slovensku.

Tam se do případu vložil až Nejvyšší soud, který vyhověl návrhu slovenské pobočky společnosti Nestlé.

Soud souhlasil s názorem právníka Nestlé Slovensko, podle kterého je název Cikánská omáčka druhovým označením, podobně jako například tatarská omáčka. Vyrábět ji tak mohou obě firmy.

 

Právě se děje

Další zprávy