Genetická plodina č.3 je tu: Češi mohou pěstovat len

Tomáš Fránek
17. 6. 2007 23:30
Povolení testů platí na deset let

Brno - Po geneticky upravené kukuřici a bramborách získala v Česku souhlas úřadů ke zkušebnímu pěstování další geneticky upravená plodina - len.

Ministerstvo životního prostředí už vydalo souhlasné stanovisko pro pěstování lnu pro společnost Agritec ze sídlem v Šumperku. Povolení pro zkušební pěstování lnu je platné deset let.

Riziko žádné, podmínky přísné

Len se bude pěstovat v obci Vikýřovice na Olomoucku. Plocha na které se bude GM len pěstovat, bude maximálně tři sta metrů čtverečních ročně.

Z oznámení firmy vyplývá, že pěstování geneticky upraveného lnu, který je především výrazněji odolnější proti škůdcům a houbám, by nemělo mít žádné negativní důsledky.

"Pěstování geneticky modifikovaného lnu je prakticky bez rizika, nehrozí únik lnu do životního prostředí," uvedla společnost Agritec ve své žádosti.

Ministerstvo ve svém povolení stanovilo, jak přesně musí vypadat pěstování a skladování geneticky upraveného lnu. Kolem polí musí být například cesta široká nejméně tři metry. A budou na ní likvidovány rostliny, které vyrostou ze semen geneticky upraveného lnu.

Klasický len může být vysázen pouze ve vzdálenosti minimálně tři sta metrů od pole s geneticky upravenou rostlinou.

"Společnost Agritec musí kdykoli v průběhu nakládání poskytnout vzorky výše uvedených geneticky modifikovaných organismů nebo jejich genetického materiálu," uvedl v rozhodnutí Pavel Forint z ministerstva životního prostředí.

Len z polí mizí

Zbytky po sklizni musí firma zaorat přímo na poli, to, co se dostane mimo pole, pak spálit.

Pokusy s odolnějším geneticky upraveným lnem přichází v době, kdy pěstitelé této rostliny výrazně omezují její plochy.

Například v Olomouckém, Moravskoslezském a Zlínském kraji loni klesla rozloha polí osetých lnem zhruba o 90 procent. Snížila se na 150 hektarů z přibližně 1500 hektarů. Od pěstování lnu ustupují i zemědělci na Vysočině.

Zemědělci totiž nemají komu svou úrodu nabízet. Lnářskou výrobu v Česku totiž likviduje levnější asijský dovoz.

Len je přitom už třetí geneticky upravená plodina, která se bude v Česku pěstovat. Země se tak řadí mezi evropskou špičku.

Povolení ke zkušebnímu pěstování už získaly geneticky upravená kukuřice a brambory. Ty budou letos poprvé pěstovat zemědělci na Vysočině.

Protesty proti GM kukuřici

Právě geneticky modifikovaná kukuřice americké společnosti Monsanto, která je v Evropské unii schválena pro lidskou spotřebu a pěstuje se pokusně i v Česku, je znovu důvodem sporů mezi ekology a úřady.

Hnutí Greenpeace totiž na základě studie uskutečněné francouzským výzkumným ústavem Criigen požadující nezávislé posouzení účinků této plodiny, vyzvalo k okamžitému stažení podezřelé kukuřice z trhu a revizi systému schvalování GM plodin v rámci Evropské unie.

"Nedostatek jakéhokoliv nezávislého posouzení dat naznačuje, ze riziková analýza v Evropě zcela přehlíží hrozby a vůbec nezkoumá možná rizika. Celý povolovací proces slouží pouze k vydávání povolení jako na běžícím páse," řekla Magdalena Klimovičová, konzultantka genetické kampaně Greenpeace.

 

Právě se děje

Další zprávy