Gandalovič:850 milionů je za Setuzu málo

Petr Havel (spolupracovník redakce)
12. 1. 2007 14:41
Ústí nad Labem Řešení, jak ven z krizové situace v ústeckém potravinářském gigantu Setuza, hledal dnes nový ministr zemědělství Petr Gandalovič.
Nový ministr zemědělství Petr Gandalovič
Nový ministr zemědělství Petr Gandalovič | Foto: Ludvík Hradilek

Zatím však pouze potvrdil předcházející stanovisko ministerstva: 850 milionů korun za čtyřmiliardovou pohledávku státu za Setuzou, kvůli níž byla na firmu vyhlášena exekuce, je málo.

Uvedl to ministr pro Aktuálně.cz po svém dnešním jednání s managementem Setuzy, odboráři a zástupci zaměstnanců v dozorčí radě podniku.

ČTĚTE SOUVISLOSTI:

Ministr dnes podle svých slov především sondoval dopad probíhající exekuce v Setuze na chod firmy a sociální jistoty zaměstnanců. Po svém nástupu do funkce totiž již několikrát zopakoval, že hodlá celou situaci urychleně řešit.

Konkrétní termín ale dnes nedokázal upřesnit. "Každé řešení má jiný časový horizont. Exekuce je v současné době napadena odvoláním, takže v ní není možné efektivně pokračovat a jiná řešení zatím na stole nejsou," konstatoval ministr.

Zdeněk Šmejkal, místopředsedy představenstva společnosti M.L. Moran, která Setuzu vlastní, ale dnes pro Aktuálně opět zopakoval, že Moran stále preferuje nekonfliktní řešení, tedy dohodu vlastníků o vyřešení sporné pohledávky Setuzy se státem.

"Zatím ale stále jednáme jen s právní kanceláří zastupující Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond," konstatoval Šmejkal. Na tom se zřejmě v nejbližší době nic nezmění. Do jednání mezi právníky totiž ministr vstupovat nehodlá.

Vedení Setuzy nicméně hodnotí podle generálního ředitele Františka Janů dnešní jednání pozitivně. "Především proto, že byl ministr podrobně seznámen se současnou situací i s kroky, které jí předcházely," konstatoval Janů. Ministr tak má podle jeho slov dostatek informací, aby se mohl kvalifikovaně rozhodnout.

Gandalovič strávil dnes v Setuze více než dvě hodiny. Samotná jednání probíhala přibližně  hodinu a půl, zhruba půl hodiny trvala prohlídka výrobních provozů. To vše podle mluvčí Setuzy Marie Logrové signalizuje, že ministr "má zájem podniku pomoci" a současnou situaci, kdy je na Setuzu uvalena exekuce, urychleně řešit.

Částku 850 milionů korun za odkup pohledávky nabídla státu společnost Moran v závěru loňského roku. Podle tehdejšího vyjádření ředitele Janů šlo o finanční nabídku "na samé hranici ekonomické únosnosti Setuzy", ministerstvo zemědělství však na ní nepřistoupilo s tím, že uvedené částka je nedostatečná.

Uvedených 850 milionů je přitom dosud nejvyšší částka, kterou někdo za pohledávku nabídl. Při jejím převodu z České konsolidační agentury na PGRLF byla na základě znaleckých posudků ohodnocena na  465 milionů korun, nejvyšší nabídka v loni zrušeném tendru na její prodej pak činila 815 milionů korun od PPF Investments.

 

Právě se děje

Další zprávy