Gandalovič chystá Budvar na privatizaci

čtk
6. 4. 2007 15:22
Do roka by z Budvaru měla být akciová společnost

České Budějovice - Poslední pivovar v rukou státu by se měl do roka přeměnit na akciovou společnost.

Jde o první a velice důležitý krok k tomu, aby vláda mohla Budvar privatizovat.

Předcházet by mu podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče ale mělo dořešení právní ochrany známek Budvaru. O značku vede Budvar desítky známkoprávních sporů po celém světě se svým konkurentem, americkým pivovarem Anheuser-Busch.

"Jsme přesvědčeni, že nějaký podobný krok musíme udělat už proto, aby zde byl prostor pro další rozvoj pivovaru bez ohledu na jeho vlastnictví. Nynější právní forma už dnes představuje celou řadu překážek," uvedl Gandalovič.

Foto: Archiv

Dividendy stát zatím nechce

Národní podnik podle něj nedovoluje například používání cizího kapitálu či vyplácení dividend. "Tím nechci říct, že by stát do budoucna počítal s významným požadavkem na dividendy," dodal ministr zemědělství.

Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Římana má značka Budvaru hodnotu 20 miliard až 30 miliard korun. Za největšího zájemce o Budvar je považován americký pivovarský gigant Anheuser-Busch.

S Anheuserem uzavřel podnik smlouvu loni. Americký pivovar podle ní prodává na americkém trhu budějovické pivo pod neutrální značkou Czechvar.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič
Ministr zemědělství Petr Gandalovič | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

ČSSD proti

S privatizací nesouhlasí sociální demokraté. Jeden z posledních státních podniků v potravinářském průmyslu má podle ČSSD vynikající hospodářské výsledky, když vloni vykázal zisk přes 200 milionů korun. Budvar loňské hospodářské výsledky zatím nezveřejnil.

Budějovický Budvar je třetím největším pivovarem v Česku a patří mezi přední exportéry piva. Loni dosáhl rekordního exportu 556 tisíc hektolitrů.

Je to téměř polovina celkové produkce, která loni meziročně stoupla o pět procent na 1,15 milionu hektolitrů. Za posledních 16 let Budvar investoval do modernizace a rozvoje asi tři miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy