Gabriel Eichler: Grisoft bych teď prodal výrazně dráž

Miroslav Čepický
20. 7. 2007 13:10
Bohatí investoři mají víc peněz než příležitostí
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Jeho investiční skupina má připravené miliardy, ale dobré příležitosti, kam je investovat, je těžké nalézt. Hodně úspěšných obchodů finačník Gabriel Eichler už udělal. Tím nejznámějším je koupě tehdy malé brněnské firmy Grisoft a následný prodej dvoutřetinového podílu v ní za 1,2 miliardy korun.

A.cz: Vaši nejproslulejší investici, Grisoft, jste si nechal rok. Pak jste větší část prodal. Kdy zhruba plánujete prodat firmu ETA, kterou jste nedávno koupil?

V našem byznysu se nedá říct nic. Pokud se vyskytne nějaká příležitost, tak se jí budeme věnovat. Grisoft jsme také nechtěli hned prodat, ale naskytla se příležitost, tak jsme jí využili.

A.cz: Jak dlouho si v průměru necháváte firmy, do nichž investujete?

Noví majitelé si často přejí, aby tam ti starší zůstali a byli dál zainteresovaní na chodu podniku. Chtějí kontinuitu. V Grisoftu jsme si také nechali díl, protože věříme v její budoucnost, a protože noví investoři chtěli, abychom zůstali . Takto to může být do budoucna i v ETĚ, ale nemusí.

A.cz: Za kolik byste nyní prodal vašich zbývajících 35 procent Grisfotu?

To neřeknu. Bylo by to ale celkově za vyšší cenu než jsme prodávali minulých 65 procent. Grisoft dělá obrovské pokroky. Je na tom mnohem lépe, než když jsme prodávali první díl. Nyní je náš software asi na 60 milionech počítačů na světě. Je to zcela jiná firma, než když jsme ji kupovali a před rokem a půl, když jsme ji prodávali.

SOUVISLOSTI:

Gabriel Eichler: Investuji stamiliony. Anděl teď nejsem - více ZDE 

Majitel ETA: Dodáme firmě nadšení a peníze - více ZDE

Žehličky a mixéry ETA změnily majitele - více ZDE

A.cz: Za kolik jste koupili ETU a Plastkov?

K tomu se nebudu vyjadřovat.

A.cz: Které odvětví je v současnosti atraktivní pro investice?

Můžeme se na to podívat přes naše portfolio. Nyní máme investice v automobilovém průmyslu, spotřebním průmyslu, softwaru. Zaměřujeme se na různá odvětví, chceme své investice více diversifikovat. Atraktivní je investovat například také do biochemie či medicíny, v nichž je země úspěšná. Zajímavá pro investory je v Česku i výroba letadel a letectví. Tomuto odvětví by ovšem pomohlo, kdyby zde bylo trochu méně svázáno různými předpisy a více se blížilo letectví jak funguje například v USA.

A.cz: Co nyní Benson Oak nejvíc zaměstnává?

Nemohu konkrétně mluvit o neuzavřených transakcích. Máme jich rozpracovaných asi deset. Doufám, že tak půlku dotáhneme do konce. Investování je ale hodně nárazový byznys. Někdy uděláme více investic naráz, některé roky nevyjde žádná. Všechny velké obchody trvají hodně dlouho. Někdy na akvizici pracujete i více než rok. Někdy i dva. Domluvit koupi ETA trvalo zhruba rok.

A.cz: Kdo svěřuje peníze Benson Oak?

Jsme to my přímo v Benson Oak a několik jednotlivců - přátel, kteří přes nás investují. Nemáme ale problém dát dohromady miliardy korun. Je to otázka důvěry. Momentálně je na trhu hodně peněz. Ty nejsou problém. Na celém světě je naopak potíž najít zajímavé investice. Je víc peněz na investování než příležitostí. V případě, že někdo přijde s nějakou zajímavou investiční příležitostí, tak není problém na ní sehnat peníze.

A.cz: Dá se říct, kolik plánujete investovat v ETĚ třeba letos či příští rok?

To se nedá říct. Plánované podnikové investice realizujeme. Pokud přijde zajímavá externí příležitost, tak jí také zrealizujeme.

A.cz: Máte v plánu po ETĚ investovat i do jiné známé české značky?

Ne každá značka se dá oživit tak dobře jako třeba Kofola. Máme tu několik dalších, které jsou známé a některé z nich bychom rádi měli. Ano, usilujeme o některé jiné české značky.

 

Právě se děje

Další zprávy