Fuksa už nechce dát akcie Lesů ČR na burzu

Ekonomika Ekonomika
2. 4. 2011 11:50
Prioritou zůstává přeměna státního podniku na akciovou společnost, říká
Ministr zemědělství Ivan Fuksa
Ministr zemědělství Ivan Fuksa | Foto: Jan Langer

Praha - Ministr zemědělství Ivan Fuksa z ODS zatím ustoupil od záměru dát pět procent akcií státního podniku Lesy ČR na burzu. Uvedl to v rozhovoru pro sobotní Lidové noviny.

Ministr nicméně nadále chce přeměnit tento státní podnik na akciovou společnost a formou dividend z něj získávat pro státní pokladnu jednu až dvě miliardy korun ročně.

Nyní podle Fuksy vrcholí příprava pětileté veřejné zakázky na lesnické práce od roku 2012, vypsána by měl být v dubnu.

Na zvládnutí tendru závisí i hodnocení pozice generálního ředitele Lesů Svatopluka Sýkory. První dva úkoly, úsporu 400 milionů korun a letošní jednoroční tendr, podle Fuksy splnil.

Nejdřív akcie, pak někdy burza

"Prvořadý krok je rozhodnout, zda akciovka ano, nebo ne a prosadit to," říká Fuksa v rozhovoru pro LN. Nabízí prý model akciové společnosti, který je uplatňován v Rakousku.

"Od myšlenky umisťovat akcie Lesů ČR na burzu v tuto chvíli ustupuji, protože to je až krok číslo dvě," dodává s tím, že si to nedává ani jako ambici pro toto volební období.

Právě akciová společnost je podle ministra nejtransparentnějším a nejjednodušším způsobem, jak získat peníze pro státní rozpočet formou dividend. Státnímu podniku Lesy ČR patří polovina lesů v zemi.

V koalici ministr zatím problém se svým plánem nevidí. Pojistku proti možnému budoucímu prodeji akcií by podle něj mohlo být, že o disponování s majetkem by rozhodoval Parlament ústavní většinou..

"Když se převod na akciovou společnost nepodaří, pak zkusíme jít cestou novely zákona o státním podniku, tomu ale nedávám velkou šanci," dodává Fuksa.

 

Právě se děje

Další zprávy