Fuksa chce zařídit "rodné listy" pro maso v Česku i EU

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
6. 2. 2011 17:33
Snahu o značení dovážených potravin spustila dioxinová kauza i úpadek českého zemědělství
Foto: Reuters

Praha - Vláda by měla pro dovozce masa do měsíce schválit povinnost informovat dozorové orgány o původu potravin.

V pořadu Otázky Václava Moravce to řekl ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS). Povinnost podle něj vznikne na základě vládního nařízení.

Prezident Agrární komory Jan Veleba toto opatření přivítal, protože díky němu prý bude na spotřebiteli, aby si vybral, zda dá přednost dovezeným potravinám, nebo českým.

Fuksa slíbil poslat víc peněz chovatelům prasat

Fuksa dnes zároveň uvedl, že chce více podpořit tuzemské chovatele prasat z celkové částky 800 milionů korun, kterou má ministerstvo pro příští rok na podporu citlivých komodit.

Konkrétní rozdělení peněz se podle něj teprve analyzuje, ale tendence bude více podpořit živočišnou výrobu na úkor výroby rostlinné. Zvýšení podpory chovatelů vepřového bude v řádu stovek milionů korun.

"Vnímám velmi vážně kritickou situaci v živočišné výrobě. Očekávám, že dobrou zprávu pro produkci prasat a živočišnou výrobu vůbec oznámím v dubnu, v květnu," podotkl.

Stínový ministr zemědělství Michal Hašek (ČSSD) Fuksu vyzval, aby našel v průběhu roku další peníze na podporu zemědělců. Peníze jsou podle něj v Pozemkovém fondu ČR, více než miliarda z loňského roku je zmrazena ministrem financí.

Bude mít maso své "rodné listy"?

"Tyto finanční zdroje je možné využít," dodal Hašek. Fuksa však jeho návrhy odmítl.

Veleba míní, že k zastavení pádu chovatelů prasat je potřeba podpora půl miliardy korun. Existuje i možnost národních dotací, připomněl.

Fuksa v Evropské unii prosazuje, aby vejce, vepřové a drůbeží maso měly vlastní "rodné listy". Ty by úřady, prodejce i spotřebitele jasně informovaly o tom, odkud výrobek pochází, což nyní není v řadě případů ze značení zřejmé.

Diskuze o značení dovážených potravin přiživila aféra z počátku roku, kdy u vepřového masa z německého chovu prokázaly testy přítomnost rakovinotvorného dioxinu.

 

Právě se děje

Další zprávy