Frgál jen z Valašska? Brusel začal proces jeho ochrany

Tomáš Fránek
4. 10. 2009 18:15
Česko je nejúspěšnější zemí ze střední a východní Evropy

Vsetín - Tradiční valašský koláč - frgál - míří k ochraně garantované Evropskou unii.

Ve věstníku unie už totiž byla zveřejněna žádost o zápis koláče mezi chráněné výrobky. A pokud se do tří měsíců neobjeví vážné námitky proti ochraně frgálu, bruselskou ochranu výrobek získá.

V budoucnu by se tak frgál směl vyrábět výhradně na Valašsku, a to jen podle předepsané receptury. Podle výrobců z Valašska, kteří se spojili Sdružení výrobců Valašských regálů, totiž jejich výrobek ohrožují nekvalitní napodobeniny.

Všichni mají právo

Možnost, že by se frgál mohl vyrábět jenom na Valašsku, se nelíbí dalším pekárnám v Česku. "Myslíme si, že frgály by se neměly vyrábět pouze a výhradně na území Valašska, protože si myslíme, že tuto možnost by měli mít i jiné pekárny a i soukromníci," uvedl už dříve v České televizi René Kamrád, výrobní ředitel pekařství v Bolaticích na Opavsku.

Tradice výroby regálů sahá daleko do minulosti, první písemně dochované recepty se objevily už v roce 1826. I když se jednotlivé postupy výroby kvůli pekařskému tajemství od sebe mírně liší, základní principy musí být zachovány.

Těsto se vymíchává až do bublinek a nesmí se lepit, poté se vyválí do kruhového tvaru pomocí jednoručního válečku původem z Valašska. K typickým náplním patří sušené hrušky, které se v případě frgálů opět pěstují na Valašsku.

Česko je v žádostech o ochranu výrobků nejúspěšnější členskou zemí ze střední a východní Evropy.

Mezi 17 tuzemskými značkami registrovanými v EU jsou například Pardubický perník, Hořické trubičky, Mariánskolázeňské oplatky nebo Pohořelický kapr.

Kapr i pivo

Jako poslední získal ochranu pivovar z Černé hory. Značku "Černohorské pivo" chce firma umístit na všechny pivní etikety. "První várku nových etiket začneme tisknout v říjnu, na trhu by se tak mohly objevit na přelomu října a listopadu," řekl mluvčí pivovaru Hubert Adámek.

Na tuzemském trhu již existují značky Budějovické pivo, Českobudějovické pivo, České pivo, Znojemské pivo a Chodské pivo.

 

Právě se děje

Další zprávy