Fortuna si řekla o loterie Sazky. Nabízí dvě miliardy

Zdeněk John
30. 5. 2011 15:32
Oficiální nabídka už míří k insolvenčnímu správci Josefu Cupkovi
Foto: Petr Protivánek

Praha - Společnost Fortuna podala oficiální nabídku na koupi loterijního byznysu Sazky. Nabídka zní dvě až dvě a půl miliardy korun.

"Na tolik jsme spočítali současnou hodnotu především značek patřících pod Sazku a dalšího majetku firmy, který souvisí s provozováním loterií," říká Jozef Janov, investiční ředitel společnosti Penta, které Fortuna patří.

Akcie Fortuny na burze v Praze prudce rostou, jen v pondělí stouply o sedm procent.

Nabídka je už na cestě do rukou insolvenčního správce Josefa Cupky, který bude Sazku v konkurzu prodávat.

Kdyby se Cupka přiklonil k možnosti pronajmutí Sazky, má Fortuna zájem i o tuto nabídku a je schopna nabídku přeformulovat na pronájem.

300 milionů pro sport

Nabídka Fortuny je směrována i k zaměstnancům Sazky a někdejším akcionářům Sazky - sportovním svazům. 

Zaměstnaci Sazky dostanou možnost pracovat pro Fortunu, a nebo později pro "novou Sazku".

Sportovním svazům Fortuna nabízí 300 milionů korun ročně.

Věřitelský výbor loterijní společnosti Sazka již začal hledat cestu, kudy by do zkrachovalé loterijní společnosti mohly natéct potřebné desítky milionů korun na první resuscitaci. Nebude to úplně bezproblémová operace.

V pondělí se výbor schází s insolvenčním správcem firmy Josefem Cupkou, který je již po zveřejnění rozhodnutí o pátečním prohlášení konkurzu nad Sazkou faktickým pánem ve firmě.

Sazka potřebuje například 66 milionů korun pro ministerstvo financí, aby odvrátila hrozbu, že přijde o licence na veškeré loterie. Dluží státu za správní poplatky.

Cupka musí postupovat podle insolvenčního zákona. První, kdo tedy od něj dostane otázku na financování Sazky, bude takzvaný zajištěný věřitel. Ten je jediný: londýnský správcovský agent držitelů dluhopisů, The Bank of New York Mellon.

Právě tuto banku doplnili věřitelé v pátek do věřitelského výboru jako nového člena, i její zástupce bude proto v pondělí na jednání se správcem Cupkou.

PPF a KKCG, investiční skupiny, které v pátek prosadily pád Sazky do konkurzu, nejsou jedinými držiteli dluhopisů. Snazší, a tudíž i rychlejší cesta, jak dostat peníze do Sazky, pro ně představuje varianta, kdy by The Bank of New York Mellon odmítla účast na financování akutních potíží Sazky a tím dala šanci největším nezajištěným věřitelům. Mezi nimi už mají PPF i KKCG kontrolní většinu.

 

Právě se děje

Další zprávy