Fortuna brala sázky na rychlost hráčů, pokutu neplatí

Tomáš Fránek
20. 5. 2011 13:15
Úřad nestačil dát sázkové kanceláři pokutu
Jan Morávek (Bohemians 1905)
Jan Morávek (Bohemians 1905) | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Sázková kancelář Fortuna unikla padesátitisícové pokutě za to, že uvedla v omyl sázející.

Sázková firma měla pokutu zaplatit po stížnosti jednoho se sázejících z Hradce Králové. Muž si vsadil na nejvyšší průměrnou rychlost hráčů při jednom z fotbalových utkání. Fortuna ale tuto sázku nakonec prohlásila za zmatečnou (tedy neplatnou).

Sázka zmatečná nebyla

Podle Finančního ředitelství v Hradci Králové tím porušila zákon. Úředníci soudí, že sázku šlo vyhodnotit.

"Firma jednala v rozporu s herním plánem a potažmo i se zákonem o loteriích. Finanční úřad dospěl k závěru, že uvedená sázka není zmatečná a jedná se o sázku, kterou bylo možno vyhodnotit," uvedli úředníci ve svém verdiktu. Firmě udělili pokutu ve výši 50 tisíc korun.

Fortuna se ale proti pokutě bránila u soudu. Úspěšně. Podle Nejvyššího správního soudu, kam případ doputoval, totiž úředníci finančního úřadu pokutu neudělili ve lhůtě, která je daná zákonem.

Úřad pokutu vyměřil až po uplynutí roční lhůty od chvíle, kdy získal podezření, že Fortuna zákon porušila.

"Argumenty finančního ředitelství nemohou vést k závěru, že pokuta byla pravomocně uložena v rámci jednoroční lhůty," rozhodl senát Nejvyššího správního soudu vedený soudcem Radanem Malíkem.

Největší středoevropský provozovatel kurzových sázek Fortuna Entertainment Group přijal podle předběžných neauditovaných výsledků v prvním čtvrtletí sázky za 114,6 milionu eur (2,76 miliardy korun), což byl meziroční nárůst o 16,5 procenta.

Výjimečné soudy

"Výsledky hospodaření prvního čtvrtletí roku 2011 potvrdily silný růstový trend, který Fortuna zaznamenala již v minulém období. Na růstu se nejvíce podílely trhy v České republice a na Slovensku, ze segmentů vykázalo největší dynamiku sázení přes internet. Naše výsledky ukazují, že zvolená strategie dvou hlavních distribučních kanálů, kde pobočky slouží nejen jako prodejní místa, ale i jako podpora pro online sázení, je tou správnou cestou," uvedl generální ředitel společnosti Jiří Bunda.

Spory o zmatečné sázky nejsou příliš časté, české soudy už ale podobný případ jako ten o sázku na nejvyšší rychlost řešily.

Nejvyšší soud tak nepřiznal výhru ve výši 91 tisíc korun sázejícímu, který sázel na výsledky tenisových zápasů.

Kvůli tomu, že ale neuhodl přesné výsledky zápasů, byla jeho sázka prohlášena za neplatnou. A soud potvrdil, že na výhru nemá nárok.

 

Právě se děje

Další zprávy