Fond chce akcie Setuzy,Český olej odmítá

ČTK
10. 2. 2006 14:54
Praha - Vraťte akcie Setuzy, vyzývá státní fond skupinu Český olej. Té se ale koupený podíl vracet nechce.
Tomáš Pitr tvrdí, že důvody fondu k odstoupení od smlouvy jsou nesmyslné
Tomáš Pitr tvrdí, že důvody fondu k odstoupení od smlouvy jsou nesmyslné | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond chce od Českého oleje získat zpět 38,3 procenta akcií Setuzy. Podle informací ČTK fond dospěl k závěru, že některé podmínky smlouvy o prodeji podílu byly porušeny, a proto druhou stranu počátkem roku informoval, že od smlouvy odstupuje.

Pokud by Český olej krok uznal, musel by akcie vrátit a dostal by zpátky částku, kterou za ně zaplatil. Firma ale odstoupení a jeho důvody odmítá.

"V tuto chvíli bych nechtěl celou věc komentovat," řekl ČTK mluvčí PGRLF Tomáš Vyšohlíd. Odstoupení od smlouvy nevyvrátil.

Fond: Dali jsme jim málo

Podle podnikatele Tomáše Pitra, který Český olej zastupuje, uvedl fond dva důvody odstoupení, oba jsou prý ale nesmyslné. První je ten, že Český olej do 60 dní nevyhlásil povinný odkup akcií Setuzy.

Firma ale dle Pitra žádost podala asi po 20 či 30 dnech, ani zdaleka celé lhůty nevyužila a teď záleží na rozhodnutí Komise pro cenné papíry.

PGRLF dále odstoupení zdůvodnil tím, že převedl Českému oleji asi o sedmnáct akcií méně, než měl. Převáděný podíl čítal řádově statisíce akcií. "To je jejich vina, oni poškodili nás," uvedl Pitr.

Podpůrný fond byl nucen převést svůj podíl v Setuze na Český olej loni v listopadu na základě utajené opční smlouvy podepsané v roce 2002 a jejích dodatků. Český olej zvýšil svůj podíl v potravinářské firmě po přikoupení dalších akcií ze 49,9 procenta na více než 90 procent.

Uznaná i neuznaná pohledávka

Stát ale ještě drží pohledávku za Setuzou ve výši 4,1 miliardy korun, která leží v České konsolidační agentuře. Vláda na podzim schválila její převod na PGRLF a minulý týden transakci po dvou odkladech potvrdila i dozorčí rada agentury.

Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond již za pohledávku zaplatil 465 milionů korun a měl by ji dostat do půlky února. Pak posoudí, jak s ní dál naloží.

Otevřené jsou podle fondu všechny možnosti. Jeho ředitel Petr Buchal dříve uvedl, že cílem je s pomocí pohledávky získat v potravinářské firmě většinu.

Setuza ale dluh v současnosti neuznává. Odstoupila totiž od notářského zápisu uzavřeného s ČKA, v němž dříve dluh uznala. Zatímco podle názoru ČKA je odstoupení neúčinné, představenstvo Setuzy se rozhodlo platnosti tohoto kroku domoci žalobou.

Pitr již dříve uvedl, že řešením vztahů Setuzy se státem by mohl být spíš prostředník v podobě nového investora. Přednostní právo na koupi Českého oleje získala firma PPF Investments.

Ta také projevila zájem o pohledávku ležící v ČKA a nabídla za ni podle svého vyjádření 570 milionů korun, tedy o 105 milionů více, než zaplatil PGRLF. O koupi vyjádřila zájem i rakouská investiční společnost HMH.

 

Právě se děje

Další zprávy