Fischer vyhrál boj o jméno, Komárek musí přejmenovat CK

Tomáš Fránek
14. 7. 2008 19:44
Městský soud vyhověl žalobě Václava Fischera
Foto: Aktuálně.cz

Brno - Cestovní kancelář Fischer, jedna z nejznámějších a největších na tuzemském trhu, se musí podle soudu přejmenovat.

Městský soud v Praze totiž vyhověl žalobě podnikatele a bývalého senátora Václava Fischera a zakázal cestovní kanceláři jeho jméno používat ve firemním názvu. Jedná se však o zápis jména v obchodním rejstříku, nikoli o logo společnosti.

"Cestovní kancelář Fischer se musí přejmenovat," uvedl její někdejší majítel Václav Fischer. Verdikt soudu ovšem zatím není pravomocný a cestovní kancelář se vzdát nechce.

"Proti rozsudku se samozřejmě odvoláme. Dnešní rozhodnutí soudu tedy vůbec nic nemění na současné praxi," uvedl mluvčí Daniel Plovajko.

Podle něj chce Fischer poškodit investici Komárkovy skupiny KKCG, která do cestovní kanceláře investovala přes miliardu korun.

Problém? Chybí souhlas Fischera

Žalobu Fischer postavil na jednom z paragrafů obchodního zákoníku, v němž stojí, že pokud je součástí názvu firmy jméno společníka, který už ve firmě nepůsobí, může ho firma užívat jen s jeho souhlasem. Ten ale Fischer cestovce odmítá dát.

"Přes má opakovaná upozornění a prosby však Cestovní kancelář Fischer od používání mého jména ve své firmě neupustila," uvedl už dříve Fischer.

Cestovní kancelář Fischer ale nepřijde o ochrannou známku Fischer, tu získala při koupi celé cestovky. Název cestovky už chtěla Komárkova skupina měnit loni v březnu, jednalo se o změnu jména na CFK. Návrh ale neprošel.

Odborníci nemají jednoznačný názor na to, co by přejmenováníá cestovní kanceláře znamenalo. Zatímco část z nich považuje značku Fischer za velmi důležitou, jiní zase nepřikládají možnému přejmenování žádný význam.

Cestovní kancelář založil Václav Fischer, který v Česku nejprve působil od poloviny 90. let prostřednictvím pobočky své německé Fischer Reisen.

Jeho firmy se ale v letech 2002 a 2003 dostaly do finančních problémů a cestovní kancelář převzala finanční skupina KKCG podnikatele Karla Komárka.

Od té doby se vlečou ostré soudní spory. Letos v únoru tak Nejvyšší soud zrušil konkurs na majetek Václava Fischera.

 

Právě se děje

Další zprávy