Fischer mění Topolánka, školáci dostanou dotované mléko

Tomáš Fránek
20. 7. 2009 15:39
Vláda po roce souhlasila s dotací na školní mléko

Praha - Školáci v Česku zase budou dostávat dotované mléko a mléčné výrobky.

Vláda dnes totiž po roční pauze znovu souhlasila s tím, že podpoří program "školní mléko". Ministři schválili dotaci ve výši 60 milionů korun na školní rok, 20 milionů Česko získá z fondů Evropské unie.

Zdravotní a sociální

"Cílem programu distribuce mléka ve školách v Evropě je podpora dobrého stávajícího a budoucího zdravotního stavu dětí tím, že školy mohou nabízet mléčné produkty žákům za zvýhodněné ceny," uvedl ministr zemědělství Jakub Šebesta, podle kterého je významný i sociální přínos.

Dotace do mléka pro školáky ze státního rozpočtu zastavila loni v srpnu vláda Mirka Topolánka. Například exministr školství Ondřej Liška uvedl, že by raději než dotovanou krabičku mléka za čtyři koruny viděl komplexní změnu stravovacího režimu dětí.

Rok, ve kterém mléko do škol dotovala pouze Evropská unie, se podle ministerstva zemědělství na dodávkách mléka výrazně projevil.

Školáků bylo méně

"Ve školním roce 2007/2008 bylo do programu zapojeno více než 2 600 škol, z uvedeného počtu škol ale v průběhu měsíce září 2008 odstoupilo cca 30 procent škol a dále se snižoval jak počet žáků, tak počet škol," uvedli zástupci ministerstva.

Dotační program na podporu konzumace mléka u školní mládeže zavedla vláda v roce 1999. Z žáků prvního stupně byl postupně rozšířen na všechny žáky základních škol a původně dotované 250ml balení mléka bylo doplněno o další mlékárenské výrobky.

V Evropské unii dostávají dotované mléko školáci ve 20 zemích.


 

Právě se děje

Další zprávy