Fischer dává trestní oznámení na Kalouskova muže Šnábla

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
14. 11. 2013 14:05
Bývalému klíčovému úředníkovi ministerstva financí hrozí policejní vyšetřování.
Radek Šnábl, Kalouskův muž pro arbitráže a další akce.
Radek Šnábl, Kalouskův muž pro arbitráže a další akce. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Bývalému klíčovému úředníkovi ministerstva financí Radku Šnáblovi hrozí policejní vyšetřování.  Ministerstvo na letitého šéfa svého odboru Mezinárodní ochrany investic, podle exministra Miroslava Kalouska pro stát zcela nepostradatelného muže, podalo dvě trestní oznámení. Podezírá ho ze zpronevěry státních peněz.

Podněty na policii skončila několikatýdenní prověrka na odboru, který má na starosti řešení miliardových právních sporů, jež český stát vede s několika velkými investory. Informaci deníku Aktuálně.cz potvrdil mluvčí ministerstva Ondřej Šrámek.

Jak Aktuálně.cz informovalo již před dvěma týdny, ministerstvo Šnáblovi vyčítá neoprávněné proplacené faktury ve výši 28 milionů korun. Podstatou druhého trestního oznámení je střet zájmů, jehož se měl Šnábl dopustit, když své ženě právničce nechal - podle dnešního vedení neoprávněně - proplatit za služby pro ministerstvo dalších zhruba tři čtvrtě milionu.

Šnábl všechny tyto výtky odmítá. Jak uvedl v nedávném rozhovoru pro Aktuálně.cz, nebyl v období, jehož se prověrka týkala, za proplácení faktur odpovědný, "papíry" podle něj řešily jiné úřednice. Také protežování vlastní manželky popírá, ministerstvo podle něj její služby objednávalo a platilo pouze před tím, než se vzali. "Právě při práci na případech, které náš odbor řešil, jsme se poznali," vysvětluje.

Podle informací Aktuálně.cz se chystá ministerstvo trestní oznámení podat i na samotného exministra Kalouska. Ten je totiž podle dnešního vedení resortu za Šnáblova údajná pochybení zodpovědný. Tuto spekulaci ale mluvčí Šrámek odmítl komentovat.

Soukromé dluhy

Hrozící policejní šetření není jediný problém, jemuž dnes Šnábl čelí. Potíže má i v soukromém byznyse.

Kdo je Radek Šnábl
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

Kdo je Radek Šnábl

Radek Šnábl

  • na ministerstvu financí působil řadu let, před Kalouskem dělal poradce i předchozím šéfům resortu, Rusnokovi, Janotovi či Tlustému.
  • v roce 2009, na vrcholu úspěšné kariéry, Šnábla dohnal problém z předchozího soukromého byznysu. Po 11 letech soudních tahanic byl pravomocně odsouzen ke dvouletému podmíněnému trestu za účast na krácení daně.
  • Miroslav Kalousek jej označil za hlídacího dobrmana státních peněz.
  • je také chovatelem plnokrevníků, na Mělnicku vlastní Hřebčín Křenek, kde drží tři chovné hřebce a desítky klisen a hříbat. Farma čelila insolvenčnímu návrhu.

Šnábl je chovatelem plnokrevníků, na Mělnicku vlastní Hřebčín Křenek, kde drží tři chovné hřebce a desítky klisen a hříbat. Farma čelí insolvenčnímu návrhu. Celkem o víc než milion korun ji žaluje trenér dostihových koní Filip Neuberg a farma Slunečný dvůr, u něhož měl Šnábl rovněž koně v tréninku. Podle obou žalobců bývalý vymahač státních pohledávek neplatil za jejich služby, Neubergovi zůstal dlužit 584 tisíc, Slunečnímu dvoru přes 490 tisíc.

Insolvenční návrh trenéři na Šnáblův hřebčín podali loni v září. Letos v lednu jej sice zamítl pražský Krajský soud, nedávno ale případ znovu vrátil do hry odvolací Vrchní soud v Praze. Podle něj měl totiž předchozí závěr Krajského soudu vady. (Případ detailně popisuje ve čtvrtečním vydání deník Insider - vychází dnes v 16.00).

V majetkových sporech mimořádně zkušený Šnábl je ale přesvědčen, že i tento problém ustojí. „Insolvenční návrh je nesmyslný. Hřebčín Křenek nemá problém za služby trenérů zaplatit, prokázal jsem, že máme na účtech dost peněz. Jenomže já jejich faktury rozporuji a vedu s nimi další spory. Nepochybuji o tom, že i v dalším insolvenčním řízení vyhrajeme," řekl.

Samorost Šnábl

Současný ministr financí Jan Fischer Šnábla odvolal v polovině srpna. Důvodem nebyla tehdy ani tak nespokojenost se Šnáblovým hospodařením jako spíš fakt, že nepostradatelný úředník Miroslava Kalouska (ten jej označil za hlídacího dobrmana státních peněz) nebyl schopen navázat s novým vedením úřadu standardní spolupráci.

Šnábl na ministerstvu působil řadu let, před Kalouskem dělal poradce i předchozím šéfům resortu, Rusnokovi, Janotovi či Tlustému. Kalousek jej po svém nástupu jmenoval náměstkem. V roce 2009, na vrcholu úspěšné náměstkovské kariéry, Šnábla dohnal problém z předchozího soukromého byznysu. Po 11 letech soudních tahanic byl pravomocně odsouzen ke dvouletému podmíněnému trestu za účast na daňovém podvodu.

Podle rozsudku, který postupně potvrdily i vrchní a Nejvyšší soud, se Šnábl koncem 90. let zapletl do fiktivního vývozu hracích automatů do Arménie. Trojice spolupachatelů si podle rozsudku neoprávněně vyžádala od státu vratku DPH ve výši 5,5 milionu korun. Další podobný pokus, z něhož měli inkasovat 7 milionů, už nedokonali.

Šnábl trval na tom, že je nevinný. S odvoláními ale neuspěl, a to ani přesto, že za něj intervenovala bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová, která v jeho prospěch neúspěšně podávala stížnost pro porušení zákona k Nejvyššímu soudu.

Po tomto maléru Šnábla Kalousek přesunul na pozici externího poradce. A letos prvního června, těsně před pádem Nečasovy vlády, jej potichu vrátil znovu do zaměstnanecké pozice.

Golf v pracovní době?

Po celou dobu na ministerstvu Šnábl dělal stejnou práci - řídil strategii při obraně České republiky v arbitrážních sporech. I jako externista byl stále pověřen řízením arbitrážního odboru.

Šéfové mu nechávali velkou nezávislost a samostatnost. Sám Šnábl pro Aktuálně.cz přiznal, že do karet mu často neviděl ani nejbližší nadřízený ministerský náměstek. Když na úřad přišel ministr Fischer a nad Šnábla postavil náměstkyni Evu Anderovou (do té doby nižší úřednici resortu, jež si důvěru nového ministra vydobyla jako jeho sympatizantka při prezidentské kampani), novou strukturu „nevydýchal" ani sebevědomý Šnábl, ani jeho noví šéfové. Komunikace vázla, Šnábl nové autority příliš nerespektoval a ty mu na oplátku dávaly najevo, že jeho výsadní postavení na ministerstvu končí.

Fischerovi lidé například prověřovali, jak Šnábl trávil pracovní dobu. A zjistili, že se v pracovních dnech běžně účastnil komerčních golfových turnajů v České republice i v zahraničí, aniž by tento čas vykazoval jako dovolenou.

Bezprostřední záminkou ke Šnáblovu vyhazovu se v srpnu ale nakonec stal vcelku banální fakt, že se nedostavil bez omluvy na schůzku, na niž ho ministr předvolal. Po jeho propuštění spustil Fischer prověrku jeho oddělení, výsledkem jsou zmíněná dvě trestní oznámení.

 

Právě se děje

Další zprávy