Firmy už neposílají lidi domů, rovnou krachují

Veronika Skálová Veronika Skálová
13. 7. 2009 11:00
Klesá sice zájem o částečnou nezaměstnanost, zato přibývá krachujících firem. I podnikatelů

Brno - Růst nezaměstnanosti jako by se s příchodem léta zastavil. V celé republice se zvýšila jen o jedinou desetinu procenta. Zdaleka to však neznamená, že český průmysl má vyhráno.

Například takzvaná částečná nezaměstnanost, tedy možnost nechat zaměstnance část týdne doma jen s 60 procenty platu, je mezi podniky stále žádaná. Zatímco však ještě v únoru žádalo o povolení tohoto režimu 407 firem v republice pro víc než 24 tisíc zaměstnanců, v květnu už to bylo jen 214 firem pro 10 325 zaměstnanců.

"Tento údaj však neznamená, kolik lidí skutečně bylo ve stavu částečné nezaměstnanosti. Je zde uvedeno, pro jaké množství lidí byl zaměstnavatelům udělen souhlas se zkrácením pracovní doby. To ale ještě neznamená, že zaměstnavatel možnosti v tomto rozsahu využije," vysvětlila mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí Štěpánka Filipová.

Údaje ministerstva zkresluje i další fakt. Společnosti, v nichž působí odborové organizace, totiž úřad práce o povolení tohoto režimu žádat nemusejí, když se s vlastními odboráři dohodnou.

Pro klesající zájem o fenomén, který se na českém pracovním trhu masově objevil na konci loňského roku, není třeba dlouho hledat vysvětlení. Část společností opravdu pocítila zvýšení zakázek, ale desítky firem každý měsíc krachují.

Jen za uplynulé dva týdny poslali věřitelé do insolvence přes čtyři stovky podniků. Například v Moravskoslezském kraji se oproti loňskému roku počet návrhů na zahájení insolvenčního řízení zdvojnásobil.

Chuť k podnikání je stále stejná

Zatímco soudy mají s dlužícími firmami stále více práce, živnostenské úřady žádnou změnu ve své agendě nepozorují.

"Je pravda, že v poslední době roste počet přerušení živnostenských oprávnění, lidem ubývají zakázky. Ale stále chodí i lidé, kteří s podnikáním začínají," konstatovala Dobromila Macháčková, vedoucí brněnského živnostenského úřadu, který je největší v České republice.

Že se stále najdou lidé odhodlaní uživit se na vlastní pěst, potvrzuje i její kolega z bruntálského úřadu. "Jedním z možných důvodů, proč lidé chodí se stále novými žádostmi o živnostenský list, je sklon podnikatelů dávat práci lidem, kteří dělají takzvaně na sebe. Mají tedy živnostenský list a sami si platí odvody na zdravotním a sociálním pojištění," podotkl Radim Kříbek.

Zkušenosti z živnostenských úřadů potvrzují i údaje z Ministerstva průmyslu a obchodu. "Počet živnostníků v posledních šesti měsících navzdory krizi stále mírně roste. Zatímco vloni v prosinci nově přibylo 23 774 subjektů, letos v červnu jich bylo 28 738," uvedl mluvčí ministerstva Tomáš Bartovský.

O mnoho více podle něj není ani těch, kdo svou činnost museli z nějakého důvodu přerušit.

Nezaměstnaných bude ještě přibývat

Navzdory názorům některých odborníků, že krize už Českou republiku pomalu opouští, ještě do konce letošního roku přijde o práci několik tisíc lidí zaměstnaných ve strojírenství.

"Firma Alcoa Fujicura ve Stříbře propustí 619 lidí a do konce roku dalších 120 zaměstnanců. Intos Žebrák propustí všech 180 zaměstnanců, Kopp v Kaplici 170 do konce roku. Provoz Siemens kolejová vozidla v Praze do konce října propustí všech tisíc zaměstnanců," vyjmenoval některé příklady šéf největšího odborového svazu Kovo Josef Středula.

Všechny tyto továrny však mají jedno společné. Své provozy z České republiky přesunují do jiných zemí. Jen jediná z nich, Alcoa Fujikura, do země s levnější pracovní silou než je v Česku - do Rumunska.

"Ostatní jmenované společnosti stahují výrobu do svého domovského Německa nebo Rakouska, kde je pracovní síla dražší než u nás. Je to opatření chránící jejich vlastní pracovní trh. Zároveň pro ně uzavření podniků v Česku není nevýhodné, ve svých domovských zemích by za podobný krok museli tvrdě zaplatit," upozornil Středula.

Dodal, že například v okrese Stříbro po uzavření továrny Alcoa vyšplhá nezaměstnanost ke dvaceti procentům. "A sehnat práci nebude snadné ani pro propuštěné v Kaplici či Žebráku," podotkl odborářský předák.

 

Právě se děje

Další zprávy