Firmy skryté v rájích dostaly zakázky za 153 miliard

Eliška Bártová Eliška Bártová
8. 10. 2013 10:00
Tuto pětiletou bilanci vypočítala v rozsáhlé analýze Transparency International.
Foto: Barbora Valešová

Praha - Obliba daňových rájů mezi českými podnikateli stále roste. Zatímco v roce 2006 mělo sídlo v daňovém ráji necelých 8 tisíc firem, dnes jich je o polovinu více.

Nejenže to přináší státu ztráty na daňových výnosech, ale zahraniční adresy často slouží také k zakrytí identity vlastníka.

Jak vyplývá z dnes zveřejněné analýzy Transparency International a firmy Biznode, v offshore destinacích sídlí 3,6% všech českých firem.

Tyto společnosti pak během pěti let získaly veřejné zakázky za 153 miliard korun, z Evropských fondů vyčerpaly přes 3,3 miliardy korun. Dalších 38,5 miliardy z veřejných zakázek připadlo firmám s anonymními vlastníky.

Zjištění doplňuje fakta, která v sérii svých článků shromáždil a minulý týden zveřejnil deník Insider. Zmapoval, které české firmy využívají nastrčených zahraničních jednatelů s cílem skrýt skutečné vlastníky.

České sklo na Kajmanech

Nejoblíbenější rájovou destinací je podle analýzy Transparency International dlouhodobě Nizozemsko, kde sídlí přes 4 tisíce českých firem. Následují USA a Kypr, u kterého obliba neustále stoupá. Stejně tak na popularitě získávají Seychelské ostrovy, kam od loňska přesídlilo na 78 nových firem.

Mimo zorné pole českých úřadů se mimo jiné ocitli také majitelé firem, které vyrábějí typicky české produkty, jimiž se Česko v zahraničí často prezentuje. Za hranicemi tak sídlí například české pivo, české sklo či české boty.

Transparency International píše, že například vlastník Plzeňského pivovaru Pilsner Urquell Investments B.V., či majitel legendární Baťovy obuvi sídlí v Nizozemsku. Většinový vlastník Svijanského pivovaru se usídlil na Kypru.

Majitel Škody a.s. - MARYSVALE FINANCIAL CORP. si vybral za svou destinaci Britské Panenské ostrovy. Stoprocentní vlastník Škody Transportation - SKODA INDUSTRY (EUROPE) LTD sídlí pro změnu na Kypru. A majitel Škoda Auto a.s. zase v Nizozemsku.

Stopy českého skla pak podle analýzy vedou na Kajmanské ostrovy, kde sídlí menšinový vlastník firmy Crystalex, či vlastníci Karlovarského porcelánu.

Mezi dalšími firmami v daňových rájích vybíráme například Madetu, Unipetrol, Home credit, Ikea, či minoritního akcionáře energetického gigantu ČEZ.

Kohoutky pro ČEZ

S anonymními firmami či společnostmi v daňových rájích mají zkušenosti i v současnosti aktivní politici. Podle serveru nasipolitici.cz figurují v téměř jednom procentu ze vzorku anonymních firem sledovaných TI.

Například ministr práce a sociálních věcí František Koníček (SPOZ) stál až do letošního června v čele představenstva firmy Equity Brokers, jejíž většinový vlastník je skryt za firmou sídlící na Kypru.

Část podílu podle údajů z jednání valné hromady z loňského roku patřilo Koníčkově manželce. Ta ve firmě figuruje dosud, stejně jako dvě další ženy téhož příjmení.

Uvedená anonymní společnost vlastní mimo jiné firmu Armaturka Krnov, kde současný ministr taktéž působil až do letošního července. Manželka ve firmě působí i dnes.

Ačkoliv není vlastník známý, zásobovala tato společnost svými výrobky státní firmy jako Čepro, Mero, nebo ČEZ.

Anonymita na Hradě

Ve firmě sídlící v daňovém ráji působí také šéf poradců prezidenta Miloše Zemana a místopředseda SPOZ Martin Nejedlý. Většinový vlastník Lukoil Aviation Czech, kde Nejedlý figuruje jako jednatel, sídlí v Nizozemsku.

Anonymní je také další společnost - ENE Investment, kde Nejedlý dosud působí coby předseda představenstva.

Také další člověk z nejbližšího okruhu prezidenta Zemana, kancléř Vratislav Mynář působil až do loňského května ve vymahačské firmě s anonymními akciemi - Tessile ditta services.

Současný lídr zlínské kandidátky SPOZ Mynář byl také sám držitelem anonymních akcií v hodnotě 4 milionů korun, kterými se podle dřívějšího zjištění deníku Insider dvakrát prokázal na valné hromadě další vymahačské agentury Credit Management.

Tato společnost s anonymními akciemi vymáhala pokuty pražského Dopravního podniku či polostátního ČEZu.

 

Právě se děje

Další zprávy