Firmy sčítají škody a připravují obnovení výroby

Radek Pecák Radek Pecák
5. 6. 2013 12:42
Pivovar Staropramen postupně připravuje obnovení vaření piva
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: CPA Eduard Erben

Praha - Řádově miliardové škody kvůli povodním hlásí vedle domácností také podnikatelé a firmy. Kromě přímých škod půjde také u ušlý zisk.

Povodeň zastavila výrobu piva, klimatizací, chemikálí ve Spolaně Neratovice i dalších chemičkách, poškozeno bylo mnoho hotelů, kempů či autobazarů.

Na mnoha místěch už začali se sčítáním škod a odstraňováním následků. Jinde ale ještě netrpělivě čekají na to, až voda opadne a budou moci vstoupit do svých areálů - to je případ například pivovaru Staropramen.

"Do distribučního centra v Radotíně se zatím nedostaneme, nevíme, jaké škody tam voda napáchala. Jisté je, že uskladněné výrobky, které byly pod vodou, budou muset být zlikvidovány," říká mluvčí Staropramenu Pavel Barvík.

Samotný pivovar na Smíchově, přestože se již připravovala evakuace a byla zastavena výroba, nakonec voda nezaplavila. "Postupně připravujeme obnovení výroby," dodává mluvčí.

Zaplavena sice nakonec nebyla ani firma Luna Plast v Hoříně u Mělníka vyrábějící plastová potrubí, vyrábět ovšem nemůže. "Všude kolem je voda, dovnitř se nikdo nedostane. Musíme počkat, až voda opadne," upřesňuje ředitel společnosti Petr Novotný. Firma podle něj tentokrát dopadla výrazně lépe než při povodních před jedenácti lety, kdy voda zaplavila výrobní areál.

Elektrárna Mělník nakonec i při kulminaci vody na soutoku Labe a Vltavy nadále vyráběla teplo pro Prahu, přestože vážně hrozilo odstavení všech bloků. Potvrdila to mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová.

I nadále trvá odstávka výroby v chemičkách Spolana Neratovice i v dalších podobných závodech podél Labe.

V podniku Janka Radotín je stále ještě voda, i když postupně klesá. "S montáží budeme moci začít poměrně rychle, horší to bude s výrobou dílů, které si děláme sami," říká jednatel firmy Filip Eisenreich. Podle něho přišla povodeň v nejhorší možné době, právě nyní mají největší objem zakázek na klimatizace a další systémy.

Škody stále sčítá i Česká pošta. Ta měla v nejhorším období mimo provoz 29 svých poboček, ještě dnes jich je 25. Nově uzavřena je pošta v Ústí nad Labem, naopak v Praze se už otevřely všechny pobočky včetně Lipenců. Do desítek obcí se doručovatelé nedostanou kvůli uzavřeným komunikacím.

Podívejte se na některé škody způsobené velkou vodou:

 

Právě se děje

Další zprávy