Firmy poslaly do zahraničí přes padesát miliard korun

Red eko
12. 8. 2008 11:30
Červnový běžný účet vykázal schodek 27 miliard korun.
Foto: ČNB

Praha - Červnový běžný účet vykázal nejvyšší schodek od srpna 2007, když dosáhnul 27 miliard korun. Informovala o tom dnes Česká národní banka.

"Příčinou schodku byly dividendy a výnosy plynoucí do zahraničí. Jejich objem překonal 50 miliardovou hranici a je tedy snad nejvyšší v celé historii České republiky," zdůvodňuje Helena Horská, analytička Raiffeisenbank.

V květnu skončil běžný účet deficitem 11,7 miliardy korun. Za šest měsíců roku platební bilance, která je souhrnem veškerých ekonomických transakcí domácí ekonomiky se zahraničím, to přitom představuje mínus 16,3 miliardy korun.

Obchodní bilance byla za červen v přebytku 16,8 miliardy korun. V kladných číslech byla rovněž bilance služeb, když dosáhla 9,5 miliardy korun.

"Zatímco objem dividend bude už v následujících měsících slábnout, začne se pravděpodobně zhoršovat obchodní bilance a časem i bilance služeb. Důvod je chřadnoucí evropská ekonomika. Letošní schodek běžného účtu očekáváme mezi 80 až 85 miliardami korun, tedy o něco málo níž než vloni," dodává Horská.

Červnový schodek běžného účtu byl snadno pokryt přílivem portfoliových investic, především prodejem vládních eurobondů. Platební bilance pouze dokazuje, že v červnu byla poptávka po koruně vysoká.

Čtěte dále:

 

Právě se děje

Další zprávy