Firmy dostaly štědré pobídky od státu, teď propouští

Veronika Skálová Veronika Skálová
26. 2. 2009 18:23
Pobídky měly přivést do Česka investory. Ti však musí přežít hospodářskou krizi.
Postavit závod na zelené louce, utratit milióny a zaměstnat lidi. Co je na tom těžkého?
Postavit závod na zelené louce, utratit milióny a zaměstnat lidi. Co je na tom těžkého? | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Postavit na zelené louce továrnu, investovat do ní nejméně 50 milionů a udržet podnik i s nově vytvořenými pracovními místy alespoň pět let. Podmínky pro získání takzvaných investičních pobídek se ještě před nedávnem nezdály být nijak problematické.

To se však s příchodem celosvětové hospodářské krize do České republiky změnilo.

V letošním roce dobíhá osmiletá lhůta u 489 z celkem 546 udělených investičních pobídek. A některé společnosti, které získaly úlevy na daních až na deset let nebo příspěvek na každé nově vytvořené pracovní místo, nemohou svým závazkům dostát.

„Od chvíle, kdy společnost získá rozhodnutí o udělení pobídek, má tři roky na to, aby dané podmínky splnila. Svou investici a případně i vytvořená pracovní místa, pokud na ně čerpá podporu, pak musí zachovat nejméně pět let. Pokud jakoukoli z těchto podmínek nesplní, musí veškerou čerpanou podporu vracet," uvedla Alexandra Rudyšarová, pověřená generální ředitelka agentury Czechinvest.

Místo nabírání propouštějí

A právě s dodržením těchto podmínek má v současnosti problém společnost IPS Alpha Technology, která působí v žatecké průmyslové zóně Triangl. Investiční pobídku získala v prosinci roku 2006.

Přestože se zavázala vytvořit celkem 2 100 nových pracovních míst, z toho v první vlně nejméně 1 400, v polovině února ohlásila lounskému úřadu práce, že do konce března propustí 407 zaměstnanců. Peníze však zatím státu vracet nemusí.

„Hmotná podpora vytváření nových pracovních míst byla společnosti  poskytnuta v souladu s uzavřenou dohodou a na základě podepsané dohody a žádosti společnosti zatím pouze ve výši odpovídající počtu 1 000 nově vytvořených a obsazených pracovních míst. Společnost využila možností daných dohodou a oslovila ministerstvo v zájmu jednání o nových skutečnostech v důsledku celosvětové hospodářské krize," vysvětlil mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí Jiří Sezemský.

Zkrachují-li, zaplatí, co ušetřili

Ministerstvo práce a sociálních věcí dohlíží na tu část pobídek, které se týkají závazků vytvoření nových pracovních míst. Úlevy na daních zase hlídá ministerstvo financí. To zatím žádný problém spojený s nedodržením podmínek řešit nemuselo.

Důvod je prostý. „Zatím neuplynuly zákonné lhůty pro podání daňového přiznání za období započatá v roce 2008. Problémy s uplatňováním slev na dani tedy zatím nelze identifikovat. Kromě toho se krize začala projevovat až v závěru roku 2008 a plně se odrazí až ve výsledcích hospodaření investorů za zdaňovací období započatá v roce 2009, ze kterých lhůty pro podání přiznání končí až v roce 2010," uvedl Jakub Haas z Ministerstva financí České republiky.

Problémy by však mohly vzniknout u slev využitých v minulých letech. Podniky, kterým by se nepodařilo zachovat provoz po pět let tak, jak se zavázaly ve smlouvě, by musely zaplatit státu všechny peníze, které díky slevám na daních ušetřily. Tyto slevy jsou totiž v mnoha případech rozložené do pěti či deseti let.

Zákon s potížemi nepočítal

Jednotný návod jak postupovat však ministerstva nemají. Zákon o investičních pobídkách z roku 2000 totiž s příchodem hospodářské krize nepočítal. Změnit by to mohla pouze jeho novela. Nebo dodatek ke smlouvě.

„V případě, že dohoda o vytváření pracovních míst je  takzvaně aktivní, tedy pro obě zúčastněné strany z ní vyplývají práva a povinnosti, lze podmínky poskytování investičních pobídek upravené v těchto dohodách měnit prostřednictvím dodatku k dohodě. Ale před tím, než ke změně dojde," přiblížil Sezemský.

Je pravděpodobné, že ministerstva práce, financí i průmyslu a obchodu, které je garantem investičních pobídek, se s nedodržením podmínek ještě setkají. Jen v uplynulém roce totiž pobídky získalo 86 společností. Těm zatím neuplynula ani tříletá doba, během níž musí slibovaný podnik vybudovat. Natož pětiletá lhůta pro jeho udržení.

 

Právě se děje

Další zprávy