Firmy by měly využít deficitu Indie

ČTK, eko
7. 11. 2005 14:09
Dillí - České firmy by, podle Klause, měly využít energetického deficitu Indie.
Foto: Aktuálně.cz

Českým firmám se v Indii nabízejí velké příležitosti v energetice, protože v tomto směru má Indie deficit a obává se rostoucích cen ropy. Po setkání s indickým premiérem Manmóhanem Singhem to dnes řekl v Dillí český prezident Václav Klaus.

"Je třeba navázat na úspěchy, které tady jsou, například úspěchy v energetice," řekl Klaus. "Indie se bojí radikálního zvýšení cen ropy, je totálně závislá na dovozu ropy a má deficit elektrické energie," řekl prezident, podle něhož tato oblast nabízí velké příležitosti. Další velkou příležitostí je podle něj infrastruktura a především železnice. Železniční síť v Indii patří k nejhustším na světě.

Při dnešním setkání s indickými obchodníky v rámci Federace indických obchodních komor (FICCI) zopakoval, že Česká republika by se neměla uzavírat v Evropě. "Nechceme, aby naše evropská budoucnost byla na úkor tradičních partnerů, nechceme být uzavřeni v Evropě, ale otevřeni světu," řekl.

Podle něj mají na maximálním rozvoji obchodu a investic velký zájem obě strany. Ocenil reformy indické ekonomiky, které by mohly jít ještě dále, "aby byla otevřenější pro naše obchodníky", prohlásil.

S indickým státním ministrem pro parlamentní záležitosti Suréšem Pačaurím, který také na setkání FICCI vystoupil, se shodl na tom, že do Indie jezdí poměrně málo českých turistů. Klaus se podivil, proč čeští turisté jezdí poměrně často do dalších asijských zemí i na Srí Lanku a ne do Indie. Podle Klause i Pačaurího hraje roli i to, že není přímá linka mezi ČR a Indií.

Indická ekonomika, která je 11. největší na světě, roste v posledních letech sedmi až osmiprocentním ročním tempem. Rychle se zvyšuje i vzájemná obchodní výměna. Podniky z České republiky loni do Indie vyvezly zboží za 5,1 miliardy korun, opačným směrem putovalo zboží za 4,7 miliardy.


Na ekonomiku se Klausova cesta po Indii zaměří především koncem týdne. U Béngalúru ve státě Karnátaka na jihu země si prohlédne továrnu na nákladní automobily společnosti Tatra a v sobotu otevře novou výrobní halu závodu Škoda Auto India v Aurangábádu ve svazovém státě Maháráštra.

 

Právě se děje

Další zprávy