Firma vyfotila ženu v plavkách. Teď soud určil cenu

Tomáš Fránek
7. 5. 2010 6:40
Cestovní kancelář Sunny Days prohrála soudní spor o využití fotografie ženy v nabídce zájezdů
Stěhovací vůz dnes dopoledne stál přistaven před pobočkou bývalé CK Sunny Days na Vinohradské třídě v Praze. Tady si už zájezd nekoupíte
Stěhovací vůz dnes dopoledne stál přistaven před pobočkou bývalé CK Sunny Days na Vinohradské třídě v Praze. Tady si už zájezd nekoupíte | Foto: Radek Pecák

Brno - Fotografii, byť byla pořízena se souhlasem fotografované osoby, není možné jen tak a bezplatně využít například při další propagaci výrobků.

Přesvědčila se o tom cestovní kancelář Sunny Days, ještě loni jedna z největších cestovek v Česku, která se ale letos musela kvůli ekonomickým problémům změnit v cestovní agenturu a nesmí prodávat vlastní zájezdy.

Cestovní kancelář v jednom ze svých katalogů využila fotografii ženy, která s ní byla v Řecku. Žena s focením souhlasila. To, že bude použita v katalogu, ale netušila.

Pózovala, zveřejnit nechtěla

Když se uviděla v katalogu, Sunny Days zažalovala. A chtěla, aby jí firma zaplatila 80 tisíc korun, protože ji zveřejnění fotografie poškodilo.

Městský soud v Praze nejprve žalobu zamítl. Podle soudců musela žena vědět, proč se fotí. "Dala souhlas k pořízení fotografie, výpověď jejího přítele potvrzuje, že fotografovi dokonce pózovali," rozhodli soudci.

Vrchní soud a nyní i Nejvyšší soud ale rozhodly, že se Sunny Days musí ženě omluvit a zaplatit jí kromě soudních nákladů také odškodnění ve výši 20 tisíc korun.

Soudy neuznaly obranu firmy. Její zástupci tvrdili, že zveřejnění fotek nemělo žádný škodlivý vliv na život ženy, nijak ji nemohlo diskreditovat. "Nebyla zachycena v žádné intimní situaci, s focením souhlasila," uvedli zástupci firmy.

Podle soudců Vrchního i Nejvyššího soudu ale není souhlas s focením to samé jako souhlas se zveřejněním fotky v katalogu. A to, že se fotka objeví v reklamním katalogu, vědět žena nemohla. "Došlo tak k neoprávněnému zásahu do osobnostních práv," rozhodli soudci.

Soudy o fotky nejsou ojedinělé

Ještě v loňském roce patřila cestovní kancelář Sunny Days mezi deset největších cestovních kanceláří v zemi. Na dovolenou s ní odcestovalo zhruba čtyřicet tisíc lidí.

Koncem ledna jí vypršelo u pojišťovny Generali povinné zákonné pojištění proti úpadku a nové se jí už nepodařilo uzavřít. Musela se tedy změnit na cestovní agenturu, která však už nemůže prodávat vlastní zájezdy, pouze ty od jiných cestovních kanceláří.

Sunny Days není jediná firma v Česku, která prohrála spor o fotografii. V dalších případech šlo ale o známé tváře. Soudy tak už rozhodly, že bývalá modelka Linda Štěpničková dostane odškodnění ve výši 30 tisíc korun. Její tvář se totiž bez souhlasu objevila na etiketě riflí značky William & Delvin od firmy OP Prostějov.

Kvůli využití tváře v reklamní kampani se soudil také hokejista Robert Reichel. Tomu soud přisoudil sto tisíc korun za to, že se jeho tvář objevila na billboardu v reklamní kampani Českého Telecomu - firmy, která byla hlavním partnerem hokejové extraligy.

 

Právě se děje

Další zprávy