Firma smí zaměstnávat samé brigádníky, rozhodl soud

Tomáš Fránek
29. 4. 2010 12:54
Podnikatelka dostala pokutu za zaměstnávání brigádníků, podle soudu ale byla v právu
Foto: Aktuálně.cz

Brno - Stát nemůže trestat a pokutovat podnikatele a firmy jenom za to, že si místo stálých zaměstnanců najímají brigádníky.

A aby podnikatelé mohli s brigádníky uzavírat smlouvy, nemusí mít v každém případě stálé zaměstnance.

Stát tedy prohrává spor s podnikatelkou z Olomouce, které dostala pokutu za to, že neměla žádné stálé zaměstnance, ale dávala práci asi 250 brigádníkům při roznášení letáků.

Nejvyšší správní soud tak rozhodl už podruhé ve prospěch ženy ze střední Moravy. A to přesto, že v zákoníku práce je stanoveno, že zaměstnavatelé jsou povinní zajišťovat práci převážně zaměstnanci v pracovním poměru a brigádníky mohou využívat jenom ve výjimečných případech.

Pokuta znamená likvidaci

Podle soudců to ale nemůže platit všude a bez jakýchkoliv výjimek. Pokuta pro firmu zajišťující distribuci letáků, kde je využití brigádníků podle soudců pochopitelné a ekonomicky nutné, by tak mohlo vést až k likvidaci podnikatele.

Stát dal podnikatelce pokutu 100 tisíc korun za to, že zákoník práce porušila. Žena neměla žádné stále zaměstnance, s asi 250 lidmi, většinou studenty, uzavřela dohodu o provedení práce.

Podle úředníků měla podnikatelka část prací zajišťovat stálými zaměstnanci bez ohledu na ekonomické podmínky. Městský soud v Praze dal státu zapravdu.

Soudci totiž spočítali, že  rozsah zakázek v každém z měst, kde distribuci letáku podnikatelka zajišťovala, by stačil na vytvoření jednoho až tří stálých pracovních míst. „Při hodinové sazbě 515 korun činila celková výše nasmlouvaných finančních úhrad více než 14 milionů korun," uvedli soudci.

Žena si ale stěžovala na Nejvyššímu správním soudu. Podle ní ji stát poškodil, brigádníky využívají všichni distributoři letáků. „Postih znamená likvidaci podnikání, nebyla bych schopná konkurovat ostatním," uvedla žena ve stížnosti.

O roznášení letáků mají podle ní zájem především studenti a není tak možné, aby ji zajišťovali stálí zaměstnanci. „Dostatečně spolehlivé osoby by o tuto práci vzhledem k nízkým výdělkům a nízkým pracovním úvazkům ani neměly zájem," uvedla podnikatelka.

Na letáky jsou brigádníci

Senát Nejvyššího správního soudu vedený soudkyní Dagmar Nygrínovou její stížnosti vyhověl a uznal většinu argumentů proti státu.

„Argumentace podnikatelky je přesvědčivá," uznali soudci. Podle nich je v pořádku tvrzení ženy, že mít zaměstnance na roznášení letáků je nemožné a nehospodárné.

Soudci potvrdili, že je velmi pravděpodobné, že by podnikatelka nenašla dostatek zájemců o stálý pracovní poměr na roznášení letáků.

To potvrzují i informace o tom, kdo se o práci ucházel. „V případě úřadem práce přezkoumávaného vzorku 20 dohod se jednalo výhradně o mladé lidi ve věku do 23 let, ve valné většině zřejmě studenty, vykonávající tuto práci jako brigádu," uvedli soudci.

Podle soudců tak není ve všech případech nutné, aby měl zaměstnavatel svoje stále pracovníky a teprve pak nabíral brigádníky. A při trestání firem stát musí zkoumat všechny okolnosti včetně podmínek pro podnikání.

 

 

Právě se děje

Další zprávy