Finanční nouzi už zažila polovina lidí. Dluhy rostou

Petr Kučera Petr Kučera
3. 3. 2010 13:00
Každý desátý si letos vezme půjčku. Zadlužení přesáhne bilion korun
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Už 56 procent obyvatel Česka zažilo ve svém životě finanční nouzi: Dostali se do situace, kdy neměli peníze a nutně je potřebovali.

Vyplývá to z dnes zveřejněných výsledků výzkumu společnosti Ipsos Tambor pro GE Money Bank.

"Riziková hranice nečekaných výdajů, které vážně narušují rodinný rozpočet, se pro třetinu Čechů pohybuje v rozmezí od 10 do 50 tisíc korun. Pro další třetinu už ale činí méně než 10 tisíc korun," říká Monika Kubovcová, ředitelka úvěrových produktů GE Money Bank.

Průzkum ukázal, že 82 procent lidí si již někdy v minulosti půjčilo peníze, ať už od přátel nebo přímo od banky. První půjčku přitom stihl každý druhý obyvatel Česka ještě před dosažením dvaceti let věku. Do tohoto počtu jsou však zahrnuty i nižší částky, například "na pivo".

Více než desetina mužů z těch, kteří si kdy zadlužili, si vzala půjčku přes milion korun. U žen je podíl zhruba poloviční.

Celá čtvrtina mužů z těch, kteří se kdy zadlužili, si vzala půjčku mezi 100 tisíci až 500 tisíci korunami. U žen je to pětina z celkového počtu zadlužených. Zatímco vyšší půjčky si častěji berou muži, u půjček pod 50 tisíc korun převažují ženy.

Pětině lidí se změnil život k lepšímu

Zatímco nižší částky si lidé půjčují většinou od rodiny, přátel nebo známých, ohledně větších částek se obracejí na banky. Půjčkou od banky řešilo finanční tíseň 60 procent lidí z těch, kteří se v ní ocitli.

Dvě třetiny lidí uvádějí, že se jejich životní standard v souvislosti se splácením půjčky nezměnil. Pětině se prý změnil život k lepšímu, hlavně díky získání vlastního bydlení nebo vybavení bytu, zlepšení kvality bydlení nebo nákupu auta.

Naopak 14 procent lidí uvedlo, že se jim život změnil k horšímu, hlavně kvůli zvýšeným výdajům vyplývajících ze splácení půjčky.

Letos si půjčí přes desetinu lidí

Podle dalšího průzkumu, uskutečněného agenturou TNS Aisa, si letos plánuje půjčit peníze 13 procent obyvatel Česka. V průzkumu zvolili možnosti "určitě ano" nebo "pravděpodobně ano".

Čtvrtina z těch, kteří plánují vzít si úvěr, si chce nebo musí půjčit částku do výše 30 tisíc korun, pětina od 30 do 50 tisíc korun, každý desátý pak částku od 50 do 100 tisíc korun. Pětina lidí zvažuje částky vyšší než 100 tisíc korun.

Pokud poslanci stihnou včas schválit nový zákon o spotřebitelském úvěru, měli by zájemci o půjčku dostat více informací i práv. Zákon, vycházející se směrnice Evropské unie, by měl být účinný už od června. Jestliže jej však poslanci do voleb neschválí, účinnost se posune zřejmě až na podzim.

Podrobněji jsme o novince, která má zvýšit informovanost i práva spotřebitelů, psali v samostatném článku.

Zadlužení letos přesáhne bilion korun

Výše úvěrů, které mají domácnosti půjčené od bank, ke konci loňského roku dosáhla 975 miliard korun. Většina - 70 procent - všech bankovních úvěrů domácnostem je určena na bydlení. Trh spotřebitelských úvěrů vrostl o 10 procent na 158 miliard korun.

"Odhadujeme, že letos trh poroste o deset procent, takže celkové zadlužení domácnostem u bank by mohlo přesáhnout jeden bilion korun," dodává Kubovcová. Bilion je milion milionů, tedy částka s dvanácti nulami.

Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte také:
Chcete půjčku? Stát vás ochrání, přečtěte si jak
Dostat půjčku je těžší. Registr posílil Home Credit
Skončí finta splátkových firem? Zrušil ji další soud
 

Právě se děje

Další zprávy