Finance brzdí: Česko na tom bude hůř, než jsme mysleli

Ekonomika Ekonomika
31. 10. 2011 14:40
Ministerstvo financí zhoršilo výhled na příští rok - růst o 1 %, inflace přes 3 %

Praha - Ekonomická situace ve světě se zhoršila víc, než jsme čekali, příští rok poroste česká ekonomika pouze o 1 procento, informuje ministerstvo financí. Oficiální vydání makroekonomické predikce tak potvrzuje nedělní prohlášení Miroslava Kalouska.

Státní rozpočet pro příští rok ale počítá s původní předpovědí z července, kdy ministerstvo odhadovalo na příští rok růst o 2,5 procenta. Letošní očekávaný růst byl snížen z původních 2,5 procenta na 2,1 procenta.

"Další vývoj české ekonomiky bude do značné míry záviset na tom, zda, jak rychle a s jakými následky se podaří vyřešit současnou situaci v problémových zemích eurozóny," uvedl tiskový mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Vyšší než v červencové předpovědi je i odhadovaná míra inflace. Ta by pro letošek sice měla dosáhnout 1,9 procenta, po zvýšení snížené sazby DPH má ale příští rok raketově vzrůst na 3,2 procenta.

Nezaměstnanost ještě letos podle ministerstva o 0,4 procentního bodu klesne, v příštím roce ale o 0,2 poroste. Míra nezaměstnanosti (podle metodiky VŠPS) by se ale měla letos i v příštím roce pohybovat na podobné úrovni okolo 6,9 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy