Fiat si stěžuje. Pošta prý právní kličkou vybrala Ford

Michal Štůsek Michal Štůsek
21. 12. 2009 15:41
Česká pošta prý v posledních dvou tendrech upřednostňovala firmu Ford
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Výběrové řízení České pošty na 300 milionový nákup aut zpochybnil český Fiat.

Vedení společnosti podle dnešních informací deníku Hospodářské noviny podalo stížnost k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Pokud by zde neuspělo, je podle deníku připraveno obrátit se na soud.

Fiatu se nelíbí, že byl z tendru vyškrtnut kvůli právní kličce a zakázku tak již po druhé za sebou získal podnikatel Antonín Charouz, největší dealer fordů v zemi. Vedení Fiatu tvrdí, že Česká pošta je opětovně poškodila a celé výběrové řízení ovlivnila ve prospěch Fordu.

Na míru zadaný tendr

Podezření na stamilionovou zakázku, která byla zadavatelem ušita na míru budoucímu vítězi, přitom oznámila společnost Fiat již v souvislosti s tendrem, který Česká pošta odstartovala minulý rok. Jednalo se o nákup dodávek za půl miliardy.

V podmínkách pro získání zakázky se skrýval jeden zásadní parametr, který předem stanovil vítěze. Dodávka měla totiž uvézt nejméně 1600 kg, což podle informací HN splňuje pouze Ford Tranzit.

Stížnosti podané společností Fiat dal ředitel pošty Petr Sedláček dokonce za pravdu. "Zadavatel námitky podrobně přezkoumal a rozhodl, že námitkám v plném rozsahu vyhovuje," napsal Sedláček v dopise, který HN citují. Přesto však nikdo nedokázal dosud vysvětlit, jak zadavatelé ze strany České pošty na požadovanou nosnost přišli.

Nešikovná právní klička

Druhý tendr, který se týkal nákupu 350 aut v ceně 300 milionů, začal letos v září a jeho konečným vítězem se stal opět Ford Charouz. Tentokrát však pošta vůbec k porovnání nabídek nedospěla.

Fiat podle jejího tvrzení totiž nesplnil základní požadavek pro vstoupení do tendru, kterým je uvedení tří různých referencí o prokázání zkušeností minimálně se třemi podobnými obchody. Fiat přitom doložil celkem čtyři reference. Dvě sám a dvě sdílel s firmou Stratos Auto, s níž šel oficiálně do tendru jako jeden uchazeč.

Podle vyjádření pošty měli prokázat reference každý za sebe, čímž nesplnili podmínky účasti. Odborníci na soutěžní právo však označují rozhodnutí České pošty za chybné. Podle zákona lze reference uchazečů prokazovat společně a je tedy možné je vzájemně sčítat.

Vedení českého Fiatu se proto rozhodlo podat stížnost k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. "Postup pošty se nelíbí nám ani vedení centrály v Itálii," říká pro HN Vlastimil Čepička, country manažer Fiatu Professional, který nevylučuje ani verzi, že se firma v případě neúspěchu obrátí na soud.

 

Právě se děje

Další zprávy