FCC prodala podíl ve vodárenské společnosti SmVaK

ČTK ČTK
2. 7. 2013 13:25
Podíl ve firmě Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava koupí japonská Mitsui
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Michal Štůsek

Madrid - Španělská společnosti FCC prodala podíl 49 procent v české vodárenské společnosti Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava (SmVaK) japonské firmě Mitsui za 97 milionů eur, tedy 2,5 miliardy korun. Informuje o tom agentura Reuters.

FCC má širokou škálu aktivit od stavebnictví po služby. Podíl v SmVaK vlastní prostřednictvím své dceřiné firmy Aqualia, která drží téměř 99 procent akcií SmVaK.

SmVaK jsou jednou z největších českých vodárenských firem. Společnost dodává vodu více než milionu lidí hlavně na Frýdecko-Místecku, Karvinsku, Novojičínsku a Opavsku a také do pohraniční oblasti Polska.

Firma loni meziročně zvýšila čistý zisk o 6,3 procenta na 385,1 milionu korun. Tržby z vodného a stočného vzrostly proti roku 2011 o 3,7 procenta na 2,12 miliardy korun. Pro letošní rok společnost plánuje zhruba stejný hospodářský výsledek jako loni.

Aqualia je třetí největší vodárenskou firmou na světě. Působí v 17 zemích a dodává vodu více než 30 milionům lidí. Podíl v SmVaK koupila od Penty v roce 2006.

Generální ředitel SmVaK Miroslav Kyncl řekl, že se jedná o změnu akcionářské struktury, která by neměla mít zásadní vliv na hlavní činnost vodárenské společnosti, tedy výrobu a dodávky pitné vody obyvatelstvu i ostatním odběratelům v Moravskoslezském kraji, ani na odvádění a čištění odpadních vod v této oblasti.

"Pracujeme podle dlouhodobé koncepce, která přináší výsledky, a jsem přesvědčen, že ji budeme dále rozvíjet," uvedl Kyncl.

 

Právě se děje

Další zprávy