Fatálních úrazů v práci ubylo. Úřad eviduje 21 mrtvých

ČTK ČTK
12. 4. 2012 16:31
Déle než pět dnů muselo v nemocnici po úrazu v zaměstnání zůstat 302 lidí
Rakev
Rakev | Foto: Pohřební ústav hl.m. Prahy

Praha - Na následky pracovního úrazu v prvním letošním čtvrtletí zemřelo 21 lidí, což bylo o deset méně než za stejné období loni.

Déle než pět dnů muselo v nemocnici po úrazu v zaměstnání zůstat 302 lidí, meziročně méně o 35 osob. Vyplývá to z údajů Státního úřadu inspekce práce (SÚIP).

Celkem se na pracovištích v prvním čtvrtletí stalo 9528 úrazů.

"Co se týče zdrojů pracovních úrazů, nejčastěji se ve statistice za 1. čtvrtletí 2012 objevují materiály, předměty, výrobky, součásti strojů a vozidel, úlomky a prach, dále budovy, stavební konstrukce, povrchy na úrovni země jako podlahy, zemědělská půda, sportoviště či kluzké podlahy," uvedl úřad.

Největší počet úrazů se v prvních třech měsících roku stal v Jihomoravském kraji, a to 1087. Nejméně, 339, se jich stalo v Karlovarském kraji.

Z cizích státních příslušníků jich v prvním čtvrtletí utrpěli pracovní úraz s následkem smrti dva. Po vážném úrazu na pracovišti bylo déle než pět dnů hospitalizováno celkem devět cizinců.

Za loňský rok v důsledku pracovního úrazu zahynulo 137 lidí, o dva více než v roce 2010.

SÚIP dále uvedl, že ve čtvrtletí provedl 7180 kontrol u zaměstnavatelů a uložil 677 pokut v celkové výši 29,56 milionu korun. Nejvíce uložených pokut spadá do oblasti pracovních vztahů a podmínek.

 

Právě se děje

Další zprávy