FAO: Čaj mírně zlevní a lidé ho budou pít stále více

Tereza Holanová Tereza Holanová
1. 3. 2012 13:10
V posledních letech komodita zdražila, poptávka po černém čaji byla vyšší než nabídka. To se má ale změnit
Foto: Jiří Kropáček, Aktuálně

Řím - Zájem o čaj roste. Lidé ho vypijí každým rokem více, nejčastěji přitom kupují černý čaj. Jeho spotřeba loni činila zhruba 2,7 milionu tuny a ročně se zvyšuje o 1,8 procenta. V roce 2021 by měla dosáhnout na 3,28 milionu tuny.

Zelený čaj se zatím kupuje méně, i tady je však patrný růst, který bude v dalších letech dokonce rychlejší. V roce 2021 by měl svět zkonzumovat 2,6 milionu tun zeleného čaje. Aktuálně činí spotřeba 1,2 milionu tuny.

Vyplývá to z analýzy Organizace pro výživu a zemědělství (FAO).

Čaj má zlevnit

Vzhledem k tomu, že poptávka po čaji na světových trzích od roku 2009 převyšuje nabídku, došlo v uplynulých letech ke zdražení komodity. Za nárůstem cen stálo také zvýšení cen ropy, což se promítlo do nákladů na dopravu, nebo oslabující dolar, kvůli němuž dovážená surovina zdražila.

Průměrná cena čaje v roce 2011 představovala 2,85 dolaru za kilogram - zatímco ještě v roce 2003 se jednalo o 1,5 dolaru.

Jak ale FAO předpovídá, v následujících letech by se měly ceny ustálit nebo dokonce mírně klesnout. Očekává se totiž boom v pěstování čaje, díky němuž má produkce postupně dohnat poptávku.

Ceny se pak při pětiprocentním nárůstu nabídky budou pohybovat na úrovni 2,5 dolaru za kilo. Pokud by produkce vzrostla o 10 procent, pak by se čaj vrátil k dvěma dolarům za kilo, předpovídá FAO.

Dalším důvodem, proč by měly ceny spíše klesat, je podle ekonomů konkurenční prostředí, které je dané velkým počtem pěstitelů, a elasticita poptávky. Pokud zákazník není spokojený s jednou značkou, snadno přejde k jiné.

Nejvíce čaje se vypilo v Číně

Poslední dostupné údaje o spotřebě pochází z konce roku 2010 - tehdy lidé vypili o 5,6 procenta čaje více než o rok dříve. Jak FAO předpovídá, trend se od té doby nezměnil.

Za větší konzumací stojí především zlepšení zvýšení životní úrovně v rychle rostoucích ekonomikách, především v Číně a Indii. Například Číňané za rok 2010 nakoupili přes milion tun čaje, Indové přes osm set tisíc tun.

Dále v žebříčku největších spotřebitelů následují Ruská federace, Pákistán, Turecko, Japonsko a USA. V Evropské unii vede Velká Británie. Celkově lidé v roce 2010 spotřebovali přes 4 tuny čaje. O rok dříve to bylo 3,8 milionu tuny.

Spotřeba čaje se zvyšuje i v České republice. Podle údajů Euromonitor International by měla do roku 2015 narůst na 4 600 tun. Nejpopulárnějšími značkami jsou Tata Global Beverages ČR (do roku 2010 skupina pod jménem Jemča), Sara Lee ČR (dříve Balírny Douwe Egberts), která prodává například značky Pickwick, dále Teekanne a Unilever.

V Evropě nejvíce dováží Britové

Hlavním světovým pěstitelem čaje zůstává nadále Čína, která v roce 2010 dodala na trh 1,4 milionu tun suroviny. To je 33 procent celosvětové produkce. K největšímu meziročnímu nárůstu výroby došlo v Argentině (o 23,5 procenta), v Keni (o 18 procent) a Ugandě.

Vzhledem k vysoké poptávce producenti pěstovali především černý čaj, toho meziročně dodali na trh o 5,5 procenta více. V případě zeleného čaje se jednalo o 1,9 procenta. Celkově ve světě vzrostla výroba o 4,2 procenta na 4,1 milionu tun čaje.

Nárůst zaznamenal i mezinárodní obchod s touto surovinou.  V roce 2010 jí pěstitelé vyvezli 1,67 milionu tun.

Nejvíce čaje koupila Evropská unie, a v té především Velká Británie, Německo a Polsko. Ve světě pak Rusko, Pákistán a Spojené státy americké.

"Na rozdíl od kakaa nebo kávy se velká část čaje spotřebuje v zemích, které jej pěstují," upozorňuje studie The Tea Market.

Podívejte se, jak vznikají biočaje:


 

Právě se děje

Další zprávy