Falešná občanka stačí, notář neručí za schválený obchod

Tomáš Fránek
15. 2. 2012 5:30
Nejvyšší soud rozhodl případ prodeje domu se zfalšovaným občanským průkazem
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Brno - Notář, který posvětí podpis smlouvy na základě zdařile zfalšovaného občanského průkazu, je bez viny a nemusí platit žádné odškodnění ani v případě, že jeho klient kvůli tomu mohl přijít o statisíce korun.

Přesvědčila se o tom žena ze severu Moravy, která chtěla za sedm set tisíc korun koupit dům. Na pomoc si vzala právě notáře.

Notář ale při podpisu kupní smlouvy nepoznal, že prodávající muž má zfalšovaný občanský průkaz. Dům, který nabízel, nebyl jeho.

Žena sice zaplatila, ale dům nakonec nemohla koupit a peníze pak pracně dostávala zpět.

Podle Nejvyššího soudu ale notář nechyboval a žena od něj žádnou náhradu škody nedostane.

Změnil fotku

Celý obchod se uskutečnil už před osmi roky v Havířově. V notářské kanceláři při podpisu kupní smlouvy ověřovali i podpisy.

Muž, který se vydával za majitele prodávaného domu, měl falešný občanský průkaz. V něm bylo sice jméno skutečného majitele nemovitosti, fotografie ale byla podvodníkova.

Žena, která chtěla dům za 700 tisíc korun koupit, začala po zjištění, že naletěla podvodníkovi, vymáhat zpět peníze. A zároveň zažalovala notářskou kancelář, která podle ní pochybila, když si pravost občanského průkazu neověřila.

Okresní soud v Karviné i Krajský soud v Ostravě však rozhodly ve prospěch notáře. Podle soudců pracovníci notářské kanceláře nijak nemohli ověřit pravost zdařilého padělku dokladu a vynaložili všechno úsilí, aby byl obchod v pořádku.

Žena se proto obrátila s takzvaným dovoláním na Nejvyšší soud. Podle ní byla jednoznačně chyba na straně notářské kanceláře.

"Občanský průkaz byl nahlášený jako ztracený už několik měsíců před obchodem," argumentovala podvedená žena. 

Pracovnice notářské kanceláře podle ní uvedla, že nezná žádné ochranné prvky na občanských průkazech a neověřovala si jeho pravost například dotazem na magistrát v Havířově.

Nemusí poznat všechno

Také Nejvyšší soud se však postavil na stranu notářské kanceláře.

Podle soudců je sice notář povinen posoudit pravost dokladu, ale pouze z pohledu běžné obezřetnosti a profesní zkušenosti. Tedy podle toho, zda občanský průkaz vypadá jako pravý a nejsou žádné pochybnosti o jeho zfalšování.

"Zákon neukládá povinnost kvalifikovaného ověření pravosti úředního průkazu. Nelze tedy považovat za nesprávný postup, že notář toto falzum neodhalil a nezabránil tak uzavření kupní smlouvy," rozhodli soudci.

Podle soudců byl občanský průkaz předložený při obchodu s domem natolik zdařilým falsifikátem, že úřednice u notáře neměla žádné pochybnosti o jeho pravosti.

„Nebyly zde žádné důvody pochybovat o totožnosti osoby, která se takovým dokladem vykázala," rozhodli soudci s tím, že žena nemá nárok na odškodnění.

 

Právě se děje

Další zprávy