Faktury plaťte do dvou měsíců, nařídí firmám zákon

ČTK ČTK
27. 3. 2013 12:53
Poslanci schválili novelu obchodního zákoníku, zpřísní i pravidla pro úřady
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Sněmovna schválila novelu obchodního zákoníku, která má zlepšit platební morálku firem. Novela zakotvuje maximální dobu splatnosti závazků na 60 dní. Firmy si sice budou moci sjednat delší dobu splatnosti, ale jen tehdy, pokud to nebude vůči věřiteli "hrubě nespravedlivé".

Novelu nyní dostane k projednání Senát. Zákon má vstoupit v účinnost prvním dnem měsíce následujícího po jeho vyhlášení ve Sbírce zákonů.

V případě, že je kupujícím veřejný zadavatel, tedy například státní úřad, je možné obvyklou třicetidenní lhůtu překročit jen tehdy, pokud to vyžaduje povaha zakázky. I tehdy nesmí doba splatnosti překročit 60 dnů.

Novela do českého zákona promítá novou evropskou směrnici, která zpřísňuje regulaci doby splatnosti. Vláda v důvodové zprávě uvádí, že základním cílem je přinést nová opatření na ochranu malých a středních dodavatelů zboží a služeb. Směrnice si podle vlády klade za cíl reagovat na nešvar, kterým je, že mnohé dodané zboží či služby jsou zaplaceny mnohem později, než bylo ujednáno.

 

"Taková praxe má negativní dopad na likviditu a komplikuje finanční řízení podniku. Důsledkem toho je druhotná platební neschopnost dodavatelů zboží a služeb," uvádí vláda.

Vláda uvádí, že zákon by neměl mít přímý dopad na státní rozpočet. V případě veřejných zadavatelů však bude nutné, aby při platbách dodavatelům nepřekračovali stanovené lhůty.

 

Právě se děje

Další zprávy