Fabie a octavie se zítra a v pátek vyrábět nebudou

Radek Pecák Radek Pecák
11. 8. 2010 11:12
Továrnu na stropní panely v Chrastavě zaplavila voda z Nisy
Továrna vyrábí velké množství druhů stropních panelů
Továrna vyrábí velké množství druhů stropních panelů | Foto: Škoda-auto

Mladá Boleslav - To, čeho se lidé ve Škodě Mladá Boleslav nejvíce obávali, se stalo skutečností. Zásoby stropních panelů pro octavie a fabie, které se vyrábí ve vodou zaplavené továrně Grupo Antolin Bohemia v Chrastavě, došly. A protože se linku na jejich výrobu podaří zprovozni až o víkendu, zastaví se ve čtvrtek a v pátek montážní linky na výrobu fabií a octavií v hlavním závodě Škody-Auto v Mladé Boleslavi.

"Výroba bude zastavena ve čtvrtek od 14.00 a také v pátek bude linka stát," informoval mluvčí automobilky Jaroslav Černý. Další provozy jako je například motorárna, ovšem pracovat budou nadále. Octavie II se nebudou vyrábět ani v závodě Vrchlabí, kde ovšem nadále poběží produkce Octavie Tour, tedy octavie první generace.

Výroba se nebude muset zastavovat ani v Kvasinách, kde se kromě yetiho, pro něhož se střešní panely vyrábějí v jiné povodní nepostižené firmě, podaří udržet v chodu i montážní linky pro modely superb a roomster.

Normální stav zase až v pondělí

"Od pondělka už by zase výroba měla běžet normálně," sdělil deníku Aktuálně.cz Černý.

Linka v Chrastavě se zastavila kvůli zatopení vodou z řeky Nisy. Vedení firmy se sice snažilo zadat výrobu pro Škodovku jiným závodům společnosti, které má v Evropě, ale nepodařilo se to. Urychlily se proto práce na opravě. Do Chrastavy přijeli pomoci i lidé ze Škodovky a také kolínské TPCA.

Pokud by se to nezdařilo do konce týdne, nastaly by  totiž problémy také pro kolínskou TPCA, která vyrábí minivozy značek Toyota, Peugeot a Citroën. Tam je v tomto týdnu celozávodní dovolená, ale zásoby panelů, které také odebírají z Chrastavy, mají jen minimální.

Musí se improvizovat

Ve Škodovce zatím vymýšleli krizová řešení. Například část panelů stáhli z továrny Volkswagenu v Rusku.

Plán vozit letadly panely z Číny padl, protože interiéry vozy produkovaných v Číně mají poněkud jiné barvy a je tam použita i jiná struktura materiálu.

"Děláme to tedy tak, že se zatím vyrábějí objednané vozy nikoli v pořadí, v jakém napadaly do systému objednávek, ale vybírají se ty verze, pro které stropní panely zatím máme. Jak dlouho to půjde dělat, je těžké říci," sdělil v úterý Černý.

Situace byla pro Škodovku kritičtější než v roce 2002 při povodních, které zasáhly větší část republiky. "Tehdy se nám podařilo získat náhradní dodavatele," sdělil Černý.

 

Právě se děje

Další zprávy