Experti:Energie bude zapotřebí víc, než počítá koncepce

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
28. 4. 2010 9:11
Vyšší nároky průmyslu úspory v domácnostech nevynahradí, myslí si odborníci na energetiku.
Energetická koncepce počítá i s obnovitelnými zdroji.
Energetická koncepce počítá i s obnovitelnými zdroji. | Foto: Reuters

Praha - Rozvoj hospodářství a dopravy vyžene křivku spotřeby energie v Česku výš, než počítá Státní energetická koncepce: To si myslí experti přes energetiku. Koncepce počítá s tím, že konečná spotřeba energie bude do roku 2050 růst jen velmi zvolna a bude se pohybovat kolem 1300 petajoulů.

Odborníci, kteří se setkali v režii Institutu pro veřejnou diskusi, však čekají větší nárůst spotřeby energie, zejména z důvodu růstu národního hospodářství a rychle se rozvíjející dopravy.

K tématu se vyjádřil například bývalý předseda Akademie věd Václav Pačes, místopředseda Energetického regulačního úřadu Blahoslav Němeček nebo David Buchan z Oxfordského institutu pro energetická studia.

Naopak úspory energie přinese podle expertů rekonstrukce energetických technologií, která omezí ztráty a také investice do zateplování spolu s úspornějšími domácími spotřebiči.

Z jádra se má vyrábět polovina energie

Aktualizovaná Státní energetická koncepce zatím nebyla schválena vládou. Zpracovává energetické záměry státu až do roku 2050 a počítá například s tím, že Česko sníží emise oxidu uhličitého, ale také s prolomením územních limitů pro těžbu uhlí. Těžiště energetiky by se podle tohoto záměru mělo posunout víc k jaderné energii, která bude tvořit asi polovinu vyrobené energie, ale i obnovitelným zdrojům, které pokryjí třetinu spotřeby.

Proti této koncepci však stojí představa, že jaderná energie nebude za čtyřicet let zapotřebí a bude možné ji zcela nahradit energií z obnovitelných zdrojů. Schůdnost této cesty prokázala studie prestižního Wuppertalského institutu, který pracuje například i pro Evropskou komisi.

 

Právě se děje

Další zprávy