Experti: v téhle krizi stavba Temelína lidem práci nedá

Karel Toman
31. 1. 2010 7:26
Tisíce lidí začnou podle odborníků na stavbě elektrárny pracovat až v roce 2013
Stavba jaderné elektrárny na finském ostrově Olkiluoto, dodavatelem je francouzsko-německé konsorcium Areva Siemens
Stavba jaderné elektrárny na finském ostrově Olkiluoto, dodavatelem je francouzsko-německé konsorcium Areva Siemens | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Uspíšit stavbu třetího a čtvrtého bloku Temelína, prosazují jako jedno z možných velkých protikrizových opatření odbory i zaměstnavatelé. Podle expertů na energetiku i samotného ČEZu ale tendr urychlit nejde.

Práce pro tisíce lidí, které stavba jaderných reaktorů vždy přináší, tak začnou nejdříve v roce 2013, kdy by krize měla už odeznít.

 

"Požadujeme urychlit rozhodnutí o dostavbě 3. a 4. bloku jaderné elektrárny Temelín," avizoval Svaz průmyslu a dopravy před jednáním tripartity o tak zvané „exit strategii". Stejně se vyjadřuje i odborový předák Milan Štěch. Podle zaměstnavatelů a odborů je to možnost, jak dát lidem v krizi práci.

 

 

Tendr jde urychlit nanejvýš o měsíce

Soutěž o atom

  • ČEZ vypsal vloni soutěž na stavbu třetího a čtvrtého reaktoru v Temelíně s opcí na dodávku pátého bloku v Dukovanech a až dvou bloků v Jaslovských Bohunicích.
  • Hodnota zakázky není známa. ČEZ ji odmítá z taktických důvodů komentovat. odhad ve výši 500 miliard, které zveřejnila média, nepotvrdil ani nevyvrátil
  • Schopnost dostát požadavkům soutěže (dodat reaktory třetí generace) splnily v prvním kole tři konsorcia: francouzská Areva, americký Westinghouse a ruský Atomstrojexport.
  • Vítěz tendru by měl být známý v příštím roce, stavět by se mohlo začít v roce 2013, s uvedením do provozu se u Temelína počítá v letech 2019 až 2020, u Dukovan v letech 2023 až 2025.

Například na zpožděné stavbě jaderné elektrárny ve finském Olkiluoto, kterou provádí jeden z uchazečů o stavbu Temelína - francouzská Areva, pracuje kolem čtyř tisíc lidí.

 

"Možnosti, jak stavbu Temelína urychlit, jsou velmi omezené," tvrdí Karel Hatlapatka, expert na energetiku a ČEZ z poradenské společnosti Cyrrus.

 

"Postavit jadernou elektrárnu není rozhodnutím nějaké firmy. To je otázka politická, ekologická a splnění spousty dalších požadavků z hlediska naší nebo evropské legislativy," jmenuje Hatlapatka. "Uspíšit takový projekt prakticky nejde. Nanejvýš v řádu měsíců, rozhodně ne let," dodává.

 

EIA bude hotová až po krizi

 

"Střednědobé opatření na podporu ekonomiky ano. Akční protikrizové opatření rozhodně ne," souhlasí Jiří Gavor ze společnosti ENA zabývající se poradenstvím v oblasti energetiky. "Můžou se povzbudit nanejvýš nějaké projekční inženýrské aktivity. To bude plus pro několik organizací, ale v rámci celého hospodářství se to nijak neprojeví," dodává.

 

Lití základů pro jaderný reaktor od Westinghousu. San-men, Čína
Lití základů pro jaderný reaktor od Westinghousu. San-men, Čína | Foto: Aktuálně.cz

Hodnocení možných dopadů na životní prostředí, tak zvaná zpráva EIA, bez které se Temelín začít stavět nemůže, se čeká v červenci 2011. "Uzavření smlouvy s dodavatelem očekáváme na počátku roku 2012, zahájení samotné stavby v roce 2013," doplňuje mluvčí ČEZu Eva Nováková. "Tyto termíny příliš urychlit nelze," tvrdí.

 

Do květnových voleb navíc vláda nestihne předložit sněmovně žádný protikrizový zákon, kterým by eventuálně výstavbu Temelína mohla urychlit. Podpoří pouze plány ČEZu na rekonstrukci elektrárny v Prunéřově za 25 miliard. Zaměstnání tak může najít 800 lidí. Hospodářské noviny dnes ale upozornily na to, že ČEZ hrozí ukončením projektu, pokud s ním ministerstvo životního prostředí nevydá rychle souhlas.

 

Právě se děje

Další zprávy