Experti proti korupci: Dejme státní podniky na burzu

Petr Kučera Petr Kučera
14. 3. 2011 15:01
Manažery státních podniků by kontroloval trh, určil by i jejich odměny
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Privatizace menšinových podílů ve státních podnicích a jejich následné tržní hodnocení burzou by byly největším a nejlevnějším opatřením proti korupci.

Navrhují to experti z Národní ekonomické rady vlády (NERV), jejichž názory jsou však jen nezávazným doporučením pro vládu.

Privatizace minoritních 20-30% podílů v podnicích jako jsou ČEPRO, ČEPS, Letiště Praha, České aerolinie, Lesy ČR, Budvar a Česká pošta prostřednictvím burzy pomůže podle expertů zvýšit jejich konkurenceschopnost.

NERV věří, že podniky na burze pak budou pod optikou analytiků z celého světa, kteří každý nestandardní krok managementu (potažmo státu) ocení poklesem hodnoty, což ovlivní nejen výplaty manažerů těchto podniků.

Pokud jde o zmíněné emise minoritních podílů, měly by být následně burzami férově ohodnoceny a vývoj této ceny může být za dva až tři roky případně použit k přímému prodeji do rukou strategického zájemce.

"Pochopitelně pouze v případě, že to bude dávat ekonomický smysl," říká analytik Jan Procházka ze společnosti Cyrrus, garant NERV zodpovědný za kapitolu týkající se finančních trhů..

"Poslední státní podniky již nejsou v situaci, kdy je nutné se jich rychle zbavit," zdůrazňuje Procházka.

Experti NERV současně doporučují i prodej nepotřebného majetku státu; případně vybrané a nepotřebné výzkumné a zkušební ústavy.

 

Právě se děje

Další zprávy