Experti jsou horké zboží, kdežto asistentů je až moc

Veronika Skálová Veronika Skálová
24. 8. 2011 15:12
O jedno místo na pomocné práce se hlásí skoro 40 lidí, stejně jako na místo asistenta
Expertů je na trhu práce málo, zato méně kvalifikovaných až příliš.
Expertů je na trhu práce málo, zato méně kvalifikovaných až příliš. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Zatímco experti o práci nouzi nemají, lidé jen s všeobecným vzděláním bez hlubší znalosti některého oboru shání zaměstnání mnohem hůř.

Vyplývá to z údajů pracovního portálu Profesia. Ten zjistil, že zatímco na nabídku pomocných prací reguje v průměru 32 zájemců, na práci požadující expertní úroveň znalostí v oboru IT pouze 2 jedinci

Jen o jednoho uchazeče víc se v průměru ozve na nabídku práce v bankovnictví nebo z oblasti managementu kvality.

"Z analýzy přibližně 5 000 nabídek práce vyplývá, že nadprůměrný počet uchazečů se hlásí na pozice, kde stačí všeobecné znalosti a místo si nevyžaduje specifické dovednosti nebo vzdělání. Naopak u specializovaných pozic je zájemců o nabídky minimum. Volných odborníků na IT je na trhu nedostatek," uvedla Lucia Burianová ze společnosti Profesia.

V případě, že by se rozhodli změnit zaměstnání, nemusí se hledání nové práce rozhodně bát programátoři softwaroví inženýři či elektrotechničtí inženýři. Také z těchto konkrétních pozic se na jednu nabídku hlásí v průměru pouze dva zájemci.

Naopak největší příliv zájemců zaznamenal portál na místa asistentů či obchodních referentů, o která se v průměru hlásí 37 a 36 zájemců.

 

Právě se děje

Další zprávy