Expert: Vinu za potíže eurozóny nenesou ratingové firmy

Tereza Holanová Tereza Holanová
12. 7. 2011 13:26
Agentury za krizi eurozóny nemohou. EU naopak díky nim ukazuje své problémy v plném světle
Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Ratingové agentury za krizi v Evropě nemohou, tvrdí německý ekonom. Podle něj naopak ukázaly, jak na tom měnová unie skutečně je.

"Neobviňujte ratingové agentury za chaotickou situaci v eurozóně," vzkázal Bruselu německý ekonom Wolfgang Münchau ve svém pravidelném sloupku ve Financial Times.

Agentury sice v minulosti pochybily, když přispěly k vytvoření úvěrové bubliny v USA, nyní však konají dobrou službu, protože eurozóně ukazují, jak na tom opravdu je, tvrdí ekonom.

Münchau poukazuje na souvislost mezi kritikou agentur a situací v eurozóně z jiného pohledu.

"Podle toho, jak se EU o agenturách vyjadřuje, můžete vždy zjistit, jak moc je situace zrovna vážná," píše ekonom. Když se v Evropě nic neděje, tak o agenturách nikdo nemluví.

Kritika akorát poukázala na problém

Jako příklad uvádí Münchau minulý týden, kdy Moody´s snížila rating Portugalsku: "Všichni evropští politici byli v tu chvíli na nohou a obviňovali agentury z protievropského spiknutí. To, s jakou zuřivostí reagovali, spíš ale svědčilo o tom, že má eurozóna skutečně problém."

Moody´s snížila hodnocení portugalské ekonomiky kvůli hrozbě, že země nezvládne splácet dluhy a namísto toho bude zanedlouho stejně jako Řecko potřebovat další půjčku.

Kromě toho varovala před politickou nestabilitou na evropské úrovni, která ovládne řešení dluhové krize a která celý problém ještě zhorší.

Podle evropských politiků tak Moody´s situaci pouze zhoršila, protože způsobila zdražení vládních dluhopisů, odliv investorů ze země a taky znovu podlomila důvěru eurozóny.

Němci eurobondy ještě rádi prosadí

Vzhledem k povyku, který agentury v Evropě vyvolaly, se také mnohem jasněji ukazuje, jak budou politici situaci v eurozóně řešit, tvrdí Münchau.

Aby aktuálně zachránili euro i Řecko a aby tato pomoc byla efektivní, budou podle něj muset začít emitovat tzv. eurobondy.

Jedná se o společné dluhopisy EU obdařené vysokým ratingem, které by měla emitovat Evropská investiční banka. Za tyto cenné papíry by pak evropské banky se slevou skoupily dluhopisy Řecka, a zbavily ho tak dluhů.

Proti tomuto kroku se staví především Německo, které se obává inflace nebo vysokých úroků. Podle Münchaua však nemáme současná německá prohlášení brát jako definitivní.

"Pokud si vlády budou muset vybrat mezi eurobondy a přímou finanční záchranou, udělají to první. A nejen, že na to Německo kývne, ono to dokonce i navrhne," komentuje ekonom.

 

Právě se děje

Další zprávy