Expert: Evropa je na tom špatně, jako byla Argentina

Ekonomika Ekonomika
4. 6. 2009 18:44
Záchrana bank podle něj byla chyba, měly raději zkrachovat
Finanční krize, ilustrační snímek
Finanční krize, ilustrační snímek | Foto: Reuters

Washington - Státní finance mnoha evropských zemí jsou stejně rizikové, jako byly argentinské v časech největší finanční krize této země. Stav veřejných financí ve Velké Británii navíc dává důvod ke značné nervozitě.

Tak to podle agentury Bloomberg vidí profesor Harvardské univerzity Niall Fergussson.

"Je mýtus, že stát nemůže zbankrotovat. Stačí se podívat do historie Latinské Americky, aby bylo jasné, že to možné je," prohlásila harvadský profesor. "Pokud se podíváte na současnou finanční pozici mnohých evropských států, především východoevropských, ale i některých na západě, je to tak špatné, jako to bylo v Argentině v roce 2002."

Průměrný deficit v eurozóně dosáhne letos podle prognóz Evropské komise asi 6,5 procenta HDP. To je víc než dvojnásobek limitu stanoveného Evropskou unií.

Britská ekonomika má problém

Britská ekonomika dokonce může čekat až dvakrát větší propad, než činily odhady komise, připomněl britský premiér Gordon Brown. Jde o důsledek obřích záchranných balíků pro finanční sektor a propad příjmů státního rozpočtu z výběru daní.

"Británie vyvolává velkou nervozitu, když je objem státních úvěrů na úrovni podobné USA, ovšem bez rezervní měny," tvrdí Fergusson. Podle britské vlády dosáhne rozpočtový deficit Británie v letošním finančním roce 175 miliard liber (287 miliardy dolarů), tedy 12,4 procenta HDP.

Banky měly raději zkrachovat

Lépe na tom podle profesora nejsou ani země ve východní Evropě. Například Lotyšsko bude mít podle nejnovějších zpráv rozpočtový defitic asi 9,2 procenta HDP.

Fergusson způsob záchrany bank v Evropě a v USA kritizuje. Sám by raději upřednostnil jejich krach, čímž by se celý systém uzdravil.

"Držíme tyto dinosaury při životě na přístrojích ve formě masivních kapitálových injekcí a záruk za úvěry díky penězům daňových poplatníků," dodává Fergusson. To podle něj pouze brzdí vývojový proces, jehož výsledkem by měl být vznik nových a kvalitnějších institucí.

 

Právě se děje

Další zprávy