Expert: Arbitráž o tendr Lesů ČR by tajné firmy vyhrály

Karel Toman
9. 10. 2010 21:23
Soutěž nemá jasná pravidla, spory o jejich výklad pro stát nemusí skončit dobře
Lesní správa Židlochovice zde těží dřevo a obnovuje les metodou takzvaných obnovných bloků.
Lesní správa Židlochovice zde těží dřevo a obnovuje les metodou takzvaných obnovných bloků. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Lesy ČR se po vyhlášení tendru na těžbu dřeva na příští rok ocitly v choulostivé právní situaci, která může skončit i arbitráží.

Soutěž totiž podnik vypsal den poté, co vstoupila v platnost novela zákona z dílny ODS, která z veřejných zakázek vylučuje firmy s akciemi na majitele s neznámou vlastnickou strukturou. To je ale v rozporu s evropskou směrnicí o volném trhu.

Nic na tom podle všeho nemění ani opravená novela z pera Věcí veřejných, která tuto vadu odstraňuje a společnosti s akciemi na majitele do soutěží vrací. Pokud by totiž podnik změnil podmínky soutěže, mohly by si zase stěžovat konkurenční a transparentní společnosti s akciemi na jméno.

Šanci u soudu uspět by podle deníkem osloveného právního experta na veřejné zakázky měla i z tendru vyloučená "anonymní" firma s akciemi na majitele.

Právník: Soud bych vyhrál

"Myslím, že bych to vyhrál," tvrdí partner renomované pražské advokátní kanceláře, který si nepřál uvést své jméno, protože Lesy ČR byly v minulosti jeho klientem.

Nejméně pět takových "anonymních" firem přitom mezi potenciálními uchazeči o tendr Lesů ČR stále zůstává.

První je společnost LST Trhanov, která se soutěží Lesů ČR v minulosti účastnila. Týdeník Ekonom spekuloval o tom, že podíl ve firmě má zbrojař Richard Háva, společnost to ale odmítla. 

Další firmou s akciemi na majitele je akciovka Lesy Hluboká, kde v dozorčí radě figuruje i místostarosta Hluboké a "kmotr" jihočeské ODS, Pavel Dlouhý. Stejnou pozici má i ve společnosti České lesy, i ta má akcie na majitele.

Stejnou formu akcií má například i Lesní společnost Litoměřice nebo Lesy Pelhřimov.

Nejisté soutěže Lesů ČR

  • Právní nejistota kolem tendrů v Lesích ČR se datuje přinejmenším od roku 2004. Soutěž na těžbu dřeva vyhlášenou za éry socialistického ministra zemědělství Jaroslava Palase napadl antimonopolní úřad.
  • Roku 2005 proto vyhlásil nový tendr Palasův nástupce Jan Mládek. Tuto soutěž v hodnotě asi 16 miliard korun ale zase pro změnu napadli výherci Palasova tendru.
  • Podle obou soutěží se mělo těžit metodou při pni, která je podle nálezu NKÚ z roku 2004 pro stát nevýhodná.
  • Těžařské firmy roku 2007 ministru Gandalovičovi slíbily, že spory o platnost smluv ukončí. V červenci s nimi podepsal memorandum stanovující, že poměr prodeje dřeva "na pni" a roztříděného bude příští tři roky 1:1. Tato dohoda letošním rokem končí.
  • Nové tendry schválené ministrem Ivanem Fuksou (ODS) a vyhlášené 16. září 2010 počítají opět výhradně s pro stát nevýhodnou těžbou při pni.

Pro samotný podnik Lesy ČR by spor o férovost soutěže znamenal prodloužení vleklé právní nejistoty, která kolem jeho veřejných soutěží panuje od roku 2004 (viz box).

Podnik si je toho podle všeho vědom.

"Zda Lesy ČR budou na základě novely zákona o veřejných zakázkách upravovat podmínky již probíhajícího zadávacího řízení, bude záležet na tom, zda se bude novela po nabytí platnosti a účinnosti retroaktivně vztahovat na již zahájená zadávací řízení či nikoliv," tlumočí stanovisko podniku mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík.

Která pravidla platí? Záleží na výkladu

Jenže právě to podle opravené novely zřejmě nepůjde a anonymní akciovky zůstanou ze hry.

"Zadávání veřejných zakázek zahájené přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona se dokončí podle dosavadních právních předpisů," zní totiž přechodné ustanovení poslanci schválené opravené novely z dílny Věcí veřejných, kterou 24. září schválili poslanci a kterou ještě musí schválit senát a podepsat prezident.

"Dodavatel s akciemi na majitele bude vyloučen, i kdyby se obálky otvíraly až po opravě naší novelou," potvrdila deníku Aktuálně.cz Karolína Peake, místopředsedkyně Věcí Veřejných a předkladatelka opravené novely.

I kdyby dotyčné "diskriminující" ustanovení odstranil senát, výklad toho, která pravidla se na tendr Lesů ČR vztahují, už nebude jednoduchý.

"Lesy ČR říkají to, co já: záleží, jaký výklad se zvolí," komentuje stanovisko státního podniku expert na veřejné zakázky.

Kdo zvedne rukavici?

Zatímco "na kotárech" neboli v kopcích se zima udržela i týden po kalamitě...
Zatímco "na kotárech" neboli v kopcích se zima udržela i týden po kalamitě... | Foto: Karel Toman

"Obecně platí, že výběrové řízení zahájené za určitého právního stavu, se podle tohoto stavu i dokončí," vysvětluje, proč by se Lesy ČR měly držet přísnějšího znění zákona z doby, kdy soutěž vypsaly a anonymní akciovky do tendru nepouštět.

"Ale pokud má upravená novela odstranit nedostatky té předchozí, pak z hlediska obecných výkladových pravidel práva nedostatek zákona zmizel, přihlášku podat můžu a zadavatel by mě vylučovat neměl," vysvětluje právník, proč by  naopak společnosti s akciemi na majitele měly mít právo se tendru Lesů ČR zúčastnit.

Lesům ČR tak hrozí napadení soutěže z obou stran: Od společností s akciemi na majitele pokud je podnik z tendru vyloučí. A naopak od konkurenční akciovky s akciemi na jméno, pokud zadavatel změní pravidla za pochodu a „anonymní" akciovku do soutěže pustí. 

"Tuhle rukavici by stálo za to zvednout," myslí si proto advokát.

Žaloba hrozí spíš státu než Lesům ČR

Jako pravděpodobnější se zatím jeví, že anonymní akciovky do tendru Lesů ČR na těžbu a prodej dřeva v hodnotě dvou až šesti miliard připuštěny nebudou. Pak budou mít dvojí způsob obrany: žalovat stát, nebo Lesy ČR.

"Primární úvaha by byla, že stát do našeho právního řádu špatně implementoval evropské právo. Musel bych tedy uplatnit obranné prostředky proti státu - pokud bych měl zahraniční kapitál, pak třeba smlouvu o ochraně investic. Musel bych dát podnět Evropské komisi, aby zažalovala Českou republiku, případně se pokusit vůči státu domáhat náhrady škody přímo podle evropského práva," shrnuje právník možnosti první cesty.

„Mohl bych se taky pokusit tvrdit, že evropské právo za určitých podmínek připouští přímou aplikaci povinností pro subjekty vnitrostátní, tedy pro firmy a lidi. Pak bych se domáhal přímo vůči konkrétnímu zadavateli, aby postupoval v souladu s evropským právem a odstranil rozpor s národní úpravou," myslí si o druhé možnosti. "Ta má ale menší šanci na úspěch," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy