Expanzi Kofoly na sever zatrhl soud

dkl, čtk
19. 4. 2007 15:00
Výrobce limonád nesmí koupit polský podnik
Z oficiální kampaně společnosti Kofola.
Z oficiální kampaně společnosti Kofola. | Foto: Aktuálně.cz

Varšava - Polská firma v úpadku, Hellena SA, získala před týdnem nového majitele, českou Kofolu. Dnes o něj ale znovu přišla. Polský soud zrušil rozhodnutí, podle kterého se vítězem tendru o zkrachovalou firmu Hellena stala právě česká Kofola.

"Jsme naprosto šokovaní zamítnutím. Nejprve soud naši nabídku přijal a v momentě, kdy měla nabýt právní moci, byla zamítnuta," uvedla firma. Důvodem zrušení rozhodnutí měla být příliš nízká cena.

Kofola ve zprávě uvedla, že absolvovala výběrové řízení, splnila všechna kritéria, jako bylo složení kauce a věřila ve zdárný průběh řízení.

Mělo jít o další krok firmy vyrábějící limonády v expanzi do Polska. Již dříve firma uvedla, že se spojí s firmou Hoop a vytvoří tak firmu Kofola-Hoop.

O nákupu společnosti Hellena před týdnem informovala mluvčí Okresního soudu v Kaliszi Ewa Glowacká-Andlerová.

"Kofola byla jediným zájemcem," řekla tehdy mluvčí. Hodnota majetku Helleny se odhaduje podle informací soudu na 130 milionů zlotých, tedy necelou miliardu korun.

Z oficiální kampaně společnosti Kofola
Z oficiální kampaně společnosti Kofola | Foto: Aktuálně.cz

Cenná značka

Podobně vysoké jsou dluhy společnosti. Kofola měla koupit podstatnou část majetku, zejména stroje a firemní značku, ale nikoliv všechen.

Podle investorů je nejcennější na majetku firmy z Kalisze právě značka, kterou soud ocenil v přepočtu na 365 milionů korun. Hellena byla donedávna jedním z největších polských výrobců minerálek a limonád.

Vytvoření skupiny Kofola-Hoop-Hellena by znamenalo posílení pozice na polském trhu. Odhaduje se, že zisky by překročily ještě letos 8,8 miliardy korun, napsal dnes polský deník Rzeczpospolita.

Podíl Helleny na polském trhu činil v roce 2005 zhruba šest procent.

Hoop ovládá 11 procent polského trhu. Skupina třech firem v čele s Kofolou by mohla předběhnout koncern PepsiCo, který zaujímá druhé místo na trhu, kde je lídrem stejně jako v České republice celosvětový nápojářský gigant Coca-Cola.

 

Právě se děje

Další zprávy