Exekutoři mají nového šéfa. Prioritou je osvěta, říká

Ekonomika Ekonomika
20. 1. 2014 11:25
Dosavadní prezident Exekutorské komory Jiří Prošek odstoupil ze zdravotních důvodů.
David Koncz, prezident Exekutorské komory ČR
David Koncz, prezident Exekutorské komory ČR | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Exekutorská komora ČR, jejímiž členy je povinně všech zhruba 155 soudních exekutorů, mění vedení. Novým prezidentem se stal dosavadní viceprezident David Koncz.

Ve funkci nahradí Jiřího Proška, který byl v čele stavovské organizace od dubna 2012 a nyní odstoupil ze zdravotních důvodů. Nadále zůstává ve vedení komory jako člen prezidia.

Novým viceprezidentem byl zvolen Michal Rudý, dosavadní člen prezidia a dříve předseda kontrolní komise.

David Koncz se narodil v roce 1975, v letech 1993-1998 vystudoval Právnickou fakultu Západočeské univerzity. Nejdříve pracoval jako advokát, od roku 2022 je soudním exekutorem Exekutorského úřadu Cheb. Od roku 2009 je členem prezidia Exekutorské komory ČR, od dubna 2012 jejím viceprezidentem.

Jako jednu z priorit ve funkci uvádí rozvoj další osvětové činnosti směrem k veřejnosti. „Exekutorská komora šestým rokem provozuje bezplatné poradny, pořádá přednášky, spolupracuje s neziskovými organizacemi i univerzitami a vydává časopis Komorní listy," připomíná.

„Hlavně díky této prevenci zásadním způsobem klesá počet exekucí. Lidé se lépe orientují ve svých právech a povinnostech. Mizí zažitá klišé a veřejnost si uvědomuje prospěšnost a potřebnost soudních exekutorů. Mým cílem je navázat na Jiřího Proška a dbát na to, aby soudní exekutoři dál vykonávali veřejnou službu s profesionalitou a slušností," říká Koncz.

V prvním pololetí loňského roku nařídily soudy 320 tisíc exekucí, což je téměř o třetinu méně než ve stejném období roku 2012.

Za celý rok 2012 (kompletní statistika za rok 2013 ještě není k dispozici) zahájily soudy 820 420 exekucí - o 13 procent méně než v rekordním roce 2011, kdy jich bylo zahájeno 936 tisíc. Boom skončil poté, co novela vyhlášek ministerstva spravedlnosti snížila paušální náhrady nákladů, na které má věřitel nárok za zastoupení advokátem, a dále paušální náhradu výdajů exekutora.

 

Právě se děje

Další zprávy