Evropský soud: Česko poškodilo vlastníka akcií Kotvy

Tomáš Fránek
9. 10. 2008 15:40
Soud dal čas na dohodu mezi státem a kyperskou společností

Brno/Štrasburk - Evropský soud pro lidská práva ve čtvrtek rozhodl, že Česko poškodilo kyperskou společnost Forminster Enterprices Limited, které státní zástupce zabavil akcie obchodního domu Kotva v Praze za 1,2 miliardy korun.

Zatím ale soud nerozhodl o výši odškodnění. Stát i kyperská společnost tak dostali prostor k dosažení dohody.

„Otázka přiznání a výše spravedlivého zadostiučinění nebyla podle Evropského soudu připravena k rozhodnutí, proto její posouzení odložil a poskytl stranám prostor pro vyjádření a případně pro dosažení dohody," uvedlo ministerstvo spravedlnosti ve svém prohlášení.

Vytunelované fondy

Spor souvisí s případem vytunelovaných investičních fondů Trend a Mercia. Fond Trend vlastnili Michael Kocáb a Martin Kratochvíl, v roce 1995 ho koupila společnost Královéhradecká brokerská v čele s Miroslavem Hálkem.

Hálek prostřednictvím Trendu a dalších společností vlastnil 65 procent akcií Kotvy. Celých 56 procent akcií Kotvy v hodnotě 1,2 miliardy korun Hálek převedl právě na kyperskou společnost Forminster Enterprices Limited. Podle vyšetřovatelů byla napojena na Hálka; ten to ale vždy popíral.

Státní zástupce rozhodl, že kyperská firma nesmí s akciemi fondu nakládat. Stížnost kyperské firmy na tento krok postupně v Česku zamítl Vrchní a nakonec i Ústavní soud.

Evropský soud rozhodl, že kyperská firma měla k dispozici dostatečné procesní záruky ochrany svých majetkových práv a zajištění akcií tak splnilo podmínku zákonnosti.

Evropský soud také uznal, že zajištění akcií českými úřady sledovalo legitimní cíl ochrany společnosti před závažnou hospodářskou kriminalitou a ochrany práv poškozených osob.

Jedenáct let je dlouhá doba

Přesto podle soudu došlo k porušení práva kyperské společnosti na pokojné užívání majetku. „S ohledem na více než jedenáctiletou dobu trvání zajištění a velkou cenu zajištěného majetku byla stěžovatelka (kyperská společnost) v daném případě nucena nést nepřiměřené břemeno," rozhodli soudci.

Letos v srpnu rozhodl Krajský soud v Hradci Králové, že investiční fondy Trend a Mercia byly vytunelovány. Manažeři fondů nezákonně zmenšili majetek jejich akcionářů celkem o 1,4 miliardy korun. Nejvyšší, sedmiletý trest vězení soud udělil právě šéfovi fondů Miroslavu Hálkovi.

 

Právě se děje

Další zprávy