Evropský průmysl je o 9 let zpět, dno v nedohlednu

Tomáš Fránek
20. 3. 2009 14:35
Nejmenší propad průmyslové výroby zaznamenalo Irsko
Průmyslová výroba dramaticky zpomalila. Ilustrační snímek.
Průmyslová výroba dramaticky zpomalila. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Brusel - Evropský průmysl přepisuje historické tabulky, rekordy to ale nejsou příznivé.

Průmyslová výroba v eurozóně se v lednu meziročně snížila o 17,3 procenta, což byl nejhlubší propad od roku 1990, kdy se tento údaj sleduje.

Krize tak donutila průmyslové firmy uzavřít továrny, omezit pracovní dobu a odložit investice.

Pátý pokles za sebou

Ve všech 27 zemích Evropské unie byla výroba nižší o 16,3 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. Podle agentury Reuters tak Evropa zaznamenala pokles pátý měsíc za sebou.

"Evropský průmysl nyní vyrábí asi tolik, jako na začátku roku 2000. Pryč jsou tak veškeré nárůsty výroby z posledních devíti let. Propad je neuvěřitelně prudký a těžko hledat v historii podobnou dramatickou zkušenost," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. V EU podle něj s výjimkou Rakouska není země, která by pádem průmyslu nebyla tvrdě zasažena.

"Takový propad průmyslové výroby je přímo katastrofální a předznamenává existenční problémy mnoha dalších podniků, způsobené chybějícími zakázkami," řekl prezident Hospodářské komory Petr Kužel.

Dno v nedohlednu

Pomyslné dno je podle něj zatím v nedohlednu a tuzemské podniky nemohou vzhledem k situaci na trzích v eurozóně čekat brzy výrazné zlepšení prodejů. "Věříme ale, že tento negativní trend by se mohl zastavit již ve třetím čtvrtletí a postupně se ke konci tohoto roku zvolna obracet k lepšímu," dodal.

Průmyslová výroba se snížila ve všech členských zemích, ze kterých jsou údaje k dispozici. Nejvíce klesla v Estonsku, o 26,8 procenta. O více než 20 procent se propadla také v Lotyšsku, Švédsku a Maďarsku. Naopak nejméně se výroba snížila v Irsku, a to o 0,8 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy